25 april 2024

Solskydd Vårsolen är stark

Solskydd Vårsolen är stark

Solskydd Vårsolen är stark

Just nu växlar ju vädret ganska mycket mellan minusgrader och plusgrader. Men solen visar sig mer och mer och solens strålar på våren är faktiskt väldigt starka även om man kanske inte förväntar sig det. Hur skönt är det inte att hitta en plats som ligger i lä och sitta och njuta av värmen. Redan nu bör vi tänka på att skydda huden lite extra med att börja använda någon form av solskydd. Jag vet att många använder solskyddsfaktor året om. Jag tillhör dem som inte gör det.

Dagkräm med inbyggd solskydd

Det finns en hel del dagkrämer och foundations med så kallad inbyggd solskyddsfaktor. Ska jag vara ärlig tror jag dock inte att t ex en foundation eller dagkräm med tillsatt solskyddsfaktor ger samma skydd som en renodlad solskyddsprodukt. Däremot kan de hudvård och makeup produkter med spf och som t ex innehåller titandioxid ge ett viss skydd som motsvarar än lägre skyddsfaktor.

Solskydd Vårsolen är stark

Vilken solskyddsfaktor skyddar bäst?

Det beror mycket på hudtyp om man ser till risken att bränna sig. En del klarar att vara i solen med lägre solskyddsfaktor andra behöver extra hög. Om man ser till hur de olika solskydds faktorerna i genomsnitt skyddar mot UVB-strålar är det enligt följande:

SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar
SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar
SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar

Lustigt nog är skillnaden inte så stor som man kanske tror mellan SPF 15 och SPF 50. För att få bästa möjliga skydd gäller att upprepa applicering av solskydds produkten regelbundet. Det är individuellt vilket typ och hur hög solskyddsfaktor som passar just din hud. Finns bara ett sätt att få svar och det är att prova sig fram. Att bara se till solfaktorns nummer stämmer inte alltid heller. Jag har lyckas ”bränna” mig med en SPF 15 och även en spf 50 men fått ett mycket bra skydd med en SPF 6! Så det kan variera mycket bland olika märken. Recensioner är att alltid bra att läsa som ett utgångsläge för att få veta lite mer om olika produkter.

SPF 15 SPF 30 SPF 50

Det finns en hel del solkrämer med fysikaliska filter (för den som inte vill ha kemiska filter i solskydd). Jag väljer i första hand oparfymerade/doftfria solkrämer, (kan vara svårt att hitta dock). Oftast ser man en hel del eteriska oljor i naturliga solskydd och det används ganska flitigt med bl a granatäpple. Vilket inte är så konstigt då granatäpple har många fina egenskaper. För mig som tidigare visat känslighet för just granatäpple gäller det att läsa ingredienslista riktigt ordentligt innan jag köper en produkt.

Just nu är det mest ansiktet som det gäller att ge ett extra skydd och senare när den riktiga (förhoppningsvis) sommarvärmen kommer gäller det naturligtvis hela kroppen mer eller mindre. Till ansiktet skulle jag kunna nöja mig med spf 15 under våren men tycker det är lika bra att satsa på att köpa SPF 30 och SPF 50 för att även vara redo inför sommarsolens strålar.

Solskydd Vårsolen är stark

De solkrämer jag har just nu som får inledda solskydds säsongen är dessa
Eco Cosmetics Neutral spf 30
Eco Cosmetics Neutral spf 50
BioSolis Melt-in Cream spf 30
Bioregena Spray Solaire spf 50

Återkommer längre fram om hur dessa fungerar. Jag vet dessutom aldrig år från år om min hud klara av  solenstrålar överhuvudtaget. Vissa år tar soleksemen över och då är det mer eller mindre klädesplagg som gäller som skydd vid eventuell vistelse i sol.

designed by Freepik from www.flaticon.comJeanette


inlägget innehåller ej affiliate-länkar ~ mina åsikter är helt oberoende av tredje part

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.