19 april 2024

Hej Våren – Hej Allergier och Eksem

hej våren - hej allergier och eksem

Våren är en tid då typ ALLT händer. Det blir ljusare, träden knoppas, det blir grönare runt omkring och luften blir högre.  Även kraven ökar. Vi förväntas bli piggare, gladare och på alla sätt ta vara på det som sker på våren. För många stämmer det säkert väldigt bra. Men medan en del säger ”Våren är underbar” tänker andra ”Nu är den förbannade våren här”. Våren kan helt enkelt vara näst intill olidligt för en del människor. 

Vårdepression.

Att känna sig håglös, trött och helt orkeslös när folk omkring kvittrar av glädje och känner sig piggare, mer energi och verkligen kan ta vara på en tid som faktiskt är fin, kan kännas extra jobbigt. Även om många inkl jag själv verkligen kämpar emot den orkeslöshet som upplevs. Vissa dagar går det relativt bra andra dagar sämre eller inte alls.

Allergier.

Pollenallergier är ju något som tydligen drabbar fler och fler. Vissa personer kan bli näst intill symtomfria med hjälp av medicin, men många får bara en viss lindring. I år spås det ju också att det ska bli en riktigt elak pollensäsong. Hur gärna pollenallergiker tycker om våren kan det sätta stopp för många utomhusaktiviteter. 

Eksem och andra hudsjukdomar. 

Eksem kan förvärras under vår och sommar. Eksem och Psoriasis kan ju blossa upp vid stress samt vid temperatur förändringar. Många med psoriasis och även vissa eksem upplever förbättring vid vistelse i solen andra inte. 

Vart vill jag komma med ovanstående?

Jo, ha i åtanke att väldigt många inte kan njuta av eller ser fram mot vårsäsongen. Det beror inte på att de är lata eller tråkiga. Många gånger ligger det andra saker bakom. Vanliga kommentarer är ”va tråkig du är, ryck upp dig” eller ”är du inte ute i det fina vädret och ta vara på den här tiden” – ”du kommer att må bättre bara du kommer ut”. 

Tänk på att de som upplever våren jobbig pga av psykisk ohälsa eller olika fysiska sjukdomar inte har valt det själva. 

Njut av våren för dig som kan men ha även förståelse för oss andra som kanske inte upplever våren på samma positiva sätt =)

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.