26 maj 2024

kallpressad – raffinerad – PEG – vegetabilisk olja

kallpressad – raffinerad – PEG –  vegetabilisk olja

Nu har jag suttit här med ovanstående begrepp och försökt att reda ut dem. Till största delen för min egen skull men vill gärna dela med mig till andra.

Skulle jag ha fel så rätta mig gärna. Det är en djungel och jag är på Safari! Det finns så mycket att lära. Det gäller att ta det bitvis annars blir det alldeles för mycket på en och samma gång.

Vegetabilisk olja – Mjukgörande, näringsgivande och skyddande olja som framställs ur vegetabiliska råvaror somfrön, växter, frukter och nötter.

En kallpressad olja är precis som det låter, den pressas kall. Då bibehåller man egenskaperna i oljan kvar. En olja kan vara mer eller mindre fast. De kallpressade oljorna renas genom sedimentering och filtrering

Raffinerad olja är en fortsatt rening av oljan. Man kan tvätta den, tillsätta ämnen som kemikalier, bleka och avfärga oljan.

PEG (polyethylene glycol). Vegetabiliska oljor som behandlats med starka lösningsmedel namnges med PEG och en siffra före namnet på den vegetabiliska oljan. Syftet är att göra oljan vattenlöslig. Det kan finnas lösningsmedel kvar i oljan (karcinogener), som varken är bra för din hud eller miljön.

Basen i en creme består av olja/fett och vatten. För att det ska bli en slät och fin creme som håller ihop och får rätt konsistens används emulgeringsmedel/förtjockningsmedel.

Syntetiskt Emulgeringsmedel = PEG

Min sammanfattning:

[Icke Godkänd – Godkänd  = om man vill ha en produkt så naturlig som möjligt]

Produkter med innehåll PEG – Icke Godkänd

Produkter med innehåll av raffinerad vegetabilisk olja –  Icke Godkänd

Produkter med innehåll av kallpressad vegetabilisk olja –  Godkänd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.