1 mars 2024

"Certifiering" av bloggare?

Nej, så långt kanske det inte behöver gå men jag måste erkänna att jag tycker det är ganska tråkigt att det blivit så att det börja blir mer och mer misstäntsamhet mot bloggare och deras recensioner av olika produkter.  Om huruvida bloggaren själv har köpt sina produkter eller fått dem som testprodukter. Jag kan hålla med om det här med att bli betald för att säga positiva saker om en produkt som du antingen inte har testat eller kanske inte alls tycker om är missvisande mot läsaren. Naturligtvis inte alls juste!

Men nödvändigheten att behöva skriva om du köpt eller fått produkten tycker jag är betydelselös.  En produkt blir ju inte bättre/sämre bara för att du fått den som en test.

Jag får mer eller mindre som de flesta bloggare, pressmeddelanden om nya produkter till min inbox. Ibland händer det att det kommer en förfrågan om jag vill testa. Är produkten inom min intresseområde tackar jag oftast ja men det händer också att jag tackar nej. En del pressmeddelanden innehåller bara ren information men underförstått att de vill att produkterna ska nämnas i bloggen. Där gäller samma sak, föreligger ett intresse inom området så självklart skriver jag om det, annars inte.

Produktmärken och webb butiker som nämns i inlägg och recensioner. När jag nämner namn på olika produkter & webb butiker så är det av fri vilja  för att dela med mig av butiker och produkter jag tycker bra om, eller om det är något negativt så skriver jag det med.

Jag hoppas ni förstår mig rätt när jag säger att det ibland känns som om ”den svenska avundsjukan” träder in.

Sedan är det ju också så att en del har möjlighet att lägga ner lite extra pengar på sina intressen medans andra kanske måste hålla igen. Men att vara misstänksamma mot varandra  är något jag hoppas vi ska kunna undvika. Vilket jag hoppas att de flesta av er håller med om!

Share some blog love

5 tankar på “"Certifiering" av bloggare?

 1. Jag skrev också ett inlägg på min blogg idag angående detta, även om jag ännu inte fått nån misstänksamhet riktad mot mig av någon läsare. Och jag håller helt och hållet med dig i dina tankegångar, man tipsar och skriver självklart bara om produkter och märken som man tycker delar ens egna värderingar. Det är ju faktiskt vi bloggare som lyfter fram ekoskönheten allra bäst eftersom vi når ut till så många. Sen tycker jag att det är ett otroligt roligt ämne att blogga om!

 2. Tror man känner om en bloggare är genuin och skriver utifrån egna intressen och övertygelser, eller ett företags… de flesta är inte kommunikationsproffs, utan ”bara” vanliga konsumenter (där finns styrkan!) så det går oftast inte att dölja. Blir lite förvånad över hur vissa bloggare verkar fått starka påtryckningar från företag och pr-byråer om motprestationer för att ta emot produkter… det känns oerhört klumpigt, oerfaret och rent ut sagt korkat att bete sig så idag, när vi faktiskt börjar bli hyfsat vana vid sociala medier. Bloggarnas tydliga reaktioner rensar förhoppningsvis ut denna form av uppvaktning..:-))

  Ibland får du en produkt, ibland köper du. Vem bryr sig? Bara vi känner att det är DIN åsikt vi läser om så är jag nöjd!!

 3. Tyvärr är det faktiskt så att vissa bloggar börjat ”certifiera” sig. Jag har t.ex. sett texten ”Denna blogg drivs enligt de svenska pressetiska reglerna”, inte bara på EN blogg.

 4. @Hannah:Tack!
  @Ellinor: Precis. Vi finner det kul att dela med oss av våra tips och erfarenheter.
  @Elena: Korkat är ett bra uttryck ;-). Jag håller med, man går på känslan när man läser en blogg (överhuvudtaget).
  @Jenny:Ja, jag har sett det :(, återigen tråkigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.