19 april 2024

Jojobaolja

Min absoluta favorit som jag inte vill vara utan :-)’

Jojoba olja (Simmondisa Chinensis) är ett flytande vax utvunnet ur frön från jojoba plantan.

Raffinerad olja är en fortsatt rening av oljan. Man kan tvätta den, tillsätta ämnen som kemikalier, bleka och avfärga oljan. Raffinerad olja och färglös och doftfri.
En kallpressad olja (oraffinerad) är precis som det låter, den pressas kall. Då bibehåller man egenskaperna i oljan kvar. De kallpressade oljorna renas genom filtrering. Oraffinerad (kallpressad) olja har vid rumstemperatur en klar gyllene färg med en aning oljig doft.   Kallpressad olja (helst ekologisk) är att rekommendera.

Jojoba oljan har en bakteriedödande effekt, innehåller naturlig solskyddsfaktor 4, är mjukgörande och skyddande. Kan med fördel användas på psoriasis och torra eksem. Kan också användas i ansiktskräm/rengöringskräm. Jojoba olja passar både vid underproduktion (torr & irriterad hud) som vid överproduktion (fet hy med acne) tack vare att den balanserar talproduktionen.

Jag tycker att den passar perfekt till att blanda med kroppslotion eller ansiktslotion/kräm om man vill ha den fylligare, att använda som intimvård, vid eksem/psoriasis, som kroppsolja. Direkt på huden som ansiktsolja/fuktighetsbevarande, ensam eller under dag resp nattkräm. Makeup rengöring, den tar skonsamt bort ögonmakeup. Nagelvård samt till den känsliga partiet runt ögonen.

Naturligtvis gäller det alltid att testa sig fram till vad som passar och tolereras av just ”din” hud men för övrigt är det ett bra alternativ om man vill undvika onödiga tillsatser i sina hudvårdsprodukter och vill satsa på mer naturligt innehåll.

Priset på Jojobaolja kan variera ganska så rejält mellan olika produktmärken. Den kallpressad Jojobaolja är lite billigare än den kallpressade ekologiska oljan..

Ren jojobaolja hittar du bla hos Crearome, Eilas, Care of Gerd, Rosenserien.

Share some blog love

4 tankar på “Jojobaolja

  1. Det är ju jätte bra att man kan ändvända jojobaoljan till makeup remover, men skulle man kunna andvända den som vanlig rengöring till ansiktet varje dag?

    1. Ja, man kan använda den som rengöring och även istället för ansiktskräm (dag/natt kräm). Jojobaoljan är ju inte så jätte fet och som rengöring speciellt om man använder mycket makeup är nog mandelolja och framför allt olivolja ett lite bättre alternativ då den är fetare.

  2. Jojobaolja är helt fantastik. Jag brukar blanda jojoba med arganolja, havtornolja och olika eteriskaoljor som passar min hud. Använder detta både på kroppen och ansiktet. Prova att tillsätta lite MSM pulver (Organiskt svavel). Stöt det i en mortel så pulvret blir finare och blanda i oljan, det gör underverk för huden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.