5 december 2023

Helt plöstligt är de där …. om eksem

Visst är jag van att min hud är känslig och rätt vad det är så uppstår områden på kroppen som kliar och irriterar. Det brukar dock oftast vara rätt så övergående men ibland stannar det kvar och ställer till obehag. Som nu t ex, det börjar lite smått att det svider till, blir lite rött börjar kliar och sedan vips så har de kommit upp ett gäng eksem.

  

Börjar genast tänkta om jag har använt något nytt just på de ställena, om det möjligtvis då kan vara en typ kontaktdermatrit.  Är det endogent (innefrån) betingat gäller det att tänkta igenom om har jag ätit något speciellt.  Jag har inte lyckats kommat fram till vad som kan ha orsakat dessa uppblossande eksem.

Så mycket lättare är det när man kan gå tillbaka och finna orsken till det, t ex efter att sjukgymnasten ibland har satt ”sport-tejp”  som nedan

på den här bilden har det läkt väldigt bra och irriterar inte lika mycket men ”tejpen” togs bort för två veckor sedan 😉

Hur som helst, gäller det att avvakta och se skulle de bli mycket värre, och/eller det slår upp på fler ställen, ja då blir det dags för ett läkarbesök. Läkaren rekommenderar att ta antihistamin som första åtgärd för att se om det dämpar sig. Annars är det mest att försöka unvika så mycket som möjligt .  Både på huden och vad jag äter, åtminstone just nu tills de har dämpat sig.

Oljor är det som är mest lämpligt nu. Vegetabiliska oljor t ex jojoba, mandel eller oliv.  Att spray med kamomillvatten (gjord på kamomillte) speciellt när jag har det stående i kylskåpet, ger en svalkande och klådstillande effekt.  Zinkpasta är lugnade och läkande. Även ringblomma (calendula) har jag positiva erfarenheter av att det lindrar klådan och hjäper till att läka.

Share some blog love

2 tankar på “Helt plöstligt är de där …. om eksem

  1. Nu när det blivit torrare i luften så börjar det komma lite eksem för mig också. Oljor som du säger är ju bra för när huden blir torr blir den skör och så blir det lättare eksem… Jobbigt när det dyker upp och så börjar msn fundera på varför det dök upp? Men börjar nog bli lite knäpp av det där för då dyker detektiven i mig upp och så vill jag börja undersöka? 😉 Går ju inte alltid att hitta orsaken men i våras t.ex. Lyckades jag komma på att det var svarta vinbären i järntillskottet och då blev jag lite glad…

    1. ja, jag är likadan 😉 Jag är mycket över hudvutaget för att analysera saker och ting och automatiskt tar den lilla detektiven inom mig överhand när det kommer till situationer som det uppstår frågetecken runt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.