1 mars 2024

Vegetabiliska oljor i plast eller glas?

glas_pf

Jag har tidigare alltid tyckt att det är så mycket mer praktiskt med plastförpackning speciellt när man förvarar flaskorna i badrummet men på senare tiden har jag faktiskt börjat tänka lite annorlunda. Fortfarande kan jag naturligtvis tycka att det är mer ’praktiskt’ med plast om man nu skulle tappa flaskan 😉 men oljorna mår ovavsett bättre om de förvarast mörkt och således i glasflaskor.

Jag köper oftast vegetabiliska oljor från Crearome, vilka kommer i just plastflaskor, så fyller jag över innehållet i bruna eller blå glasflaskor (gärna med pipett) och låter etiketten från Crearomes plastflaska byta plats också. 100 ml glasflaska med pipett kostar ca 30 kr, 10 ml ca 25 kr. Dessa kan ju naturligtvis återanvändas eftersom det är glas är det ju hur lätt som helst att själv rengöra och ’sterilisera’ om man så önskar. De små flaskorna är perfekta att ha med på resa eller att ha mer tillgängliga.

Hur gör ni?

veg_oljor

Som ni ser på etiketten på den lilla pipettflaskan till vänster i bild har jag gjort en egen liten blandning. Tipset om just Olibanum eteriska oljan snappade jag upp hos eklogiska hudterapeuten Bitte Gärd. Den är perfekt att smörja in med bl a vid sänggående för att underlätta andningen. Speciellt nu i förkylningstider.

Share some blog love

10 tankar på “Vegetabiliska oljor i plast eller glas?

 1. Supertips, tack 🙂 Har också funderat över plats- och glasflaskor. Egentligen mest om oljan tar upp ämnen från plastflaskan eller inte. Läste något för länge sedan om att man ska köpa matoljor i glasflaska just av den anledningen. Men å andra sidan vet man ju inte hur oljan förvarats innan sin slutgiltiga förpackning så det kanske kvittar…

  1. Hej Elin!
   Det optimala är ju att oljorna från allra första början förvaras i glasflaskor, vilket vore perfekt om alla fabrikörer gjorde så 😉

  1. Nej då, inte alls konstig fråga.
   Jag använder mig av den gamla hederliga metoden som vid sterilisering av nappflaskor och nappar ;). Först gör rent flaskorna, sedan kokar upp vatten och lägger dem däri och låter koka 5 -10 min.
   Det går också att sterilisera i ugn. Då kan man sätta alumminumfolie över öppningen på flaskorna och sedan sterilisera i 100-150 C minst 15-30 min. Det gäller för glasflaskor!

  1. ja, både flaska och pipett däremot brukar jag avlägsna själva gummipumpen först. Oftast så rengör jag dock genom att diska ur plast och glasflaskor ordentligt och ev använder eteriska oljor i sköljvattnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.