1 mars 2024

Ekologiskt växtbaserat schampo i pulver form

Det finns en hel del naturliga och ekologiska schampon på marknaden men det finns även många andra naturliga metoder att användas sig av för att tvätta håret.

Jag testade ett naturligt och ekologiskt växtbaserat schampo i pulver form som har en bas av tvättnötter och innehåller bara rena mineraler. Schampot har en härlig doft av rökelse. 1 tesked pulver rekommenderas att man applicerar i håret men det får man testa sig fram till vad man tycker känns lagom. Dock behövs det inga mängder. Schampot kommer i en fin plåtburk med doseringslock som påminner om en gammaldags sockerströare.

schampo_pulver

Om man vill kan man täcka för några av doseringshålen för att förhindra att strö pulvret vid sidan om. Man kan också naturligtvis strö pulvret direkt över fuktat hår eller hälla lite pulver i handen.

Så här har jag använt schampot. Fuktat håret med ljummet vatten, hällt lite pulver i handen och tillsatt lite vatten och sedan masserat in det i håret. Det löddrar inte nämnvärt och det är nog lätt att överdosera i början men det behövs definitivt inte stora mängder med pulver för att få ett bra resultat. Jag sköljer sedan håret och upprepar applicering av lite pulver. Vid 2:a applicering bildas faktiskt inte litet lödder. Sköljer sedan håret en sista gång, inget balsam behövs! =) Håret går lätt att reda ut, får en härlig doft av rökelse som stannar kvar efter håret har torkar. Håret känns rent, mjuk och har får en fin volym. Håret känns inte torrt och hårbotten håller sig återfuktad och flagnar mindre näst intill ingenting jämfört med flytande schampo och balsam.

Eliah Sahil Shampoo Natural – 100g 

eliah_sahil_schampoo_natural

INCI: (Lera) solum fullonum, (Shikakai) Acacia Concinna, (Tvättnötter) Sapindus Mukorossi, (Amla bär) Emblica Officinalis, (Bibhitake) terminalia bellirica (Harithake) terminalia cebula, (Bhui amla)Phyllanthus Urinaria.

Certifierat av BDIH

Share some blog love

6 tankar på “Ekologiskt växtbaserat schampo i pulver form

 1. Frågan är vad ord som naturligt och ekologiskt egentligen har för betydelse, från allra första början. Och frågan är hur många ”naturliga” eller ”ekologiska” schampon det egentligen finns, sett i ljuset av själva ordbetydelsen. Och frågan är om dessa ord numera saknar sin egentliga betydelse.

  Men just det här pulvret är ju helt naturligt:-)

  Så här ser det ut i verkligheten:

  Naturlig – Dehöver inte betyda att ingrediensen kommer direkt från jorden eller växten och att den är minimalt processad. Den kan till och med vara framställd inom storskalig industri med hjälp av kemikalier från petroleumindustrin eller med hjälp av genmodifierade mikroorganismer. Och råmaterialet – grödan – kan faktiskt vara besprutad och bidra till skogsskövling.

  Ekologisk – Refererar i allmänhet till obesprutade och icke genmanipulerade ingredienser som kommer från ekologiskt odlade plantor med respekt för miljön. Inga kemiska bekämpningsmedel och ingen konstgödsel får användas i odlingen. I verkligheten räcker det att en hudvårdsprodukt som marknadsförs som ekologisk innehåller endast en liten del ekologiska ämnen. Ekologiskt certifierade schampon kan innehålla oleokemikalier som inte egentligen borde kallas för ”ekologisk” eller ”naturliga”.

  1. Ja, det är ju mer som ett vanligt schampo fast i pulver form =) Jag har inte testat torrschampo, eftersom jag redan har så torr och flagnande hårbotten drar jag mig för att testa det.

 2. Hej,

  Jag har provat eliah sahils schampo nu under några veckor. Jag tycker verkligen om det. Det gör håret rent, ger volym, lite stadga och doftar gott.
  Men! Jag har färgat håret med elumen och upplever att färgen dras ur snabbt med det här schampot… Kan det stämma? Har du någon erfarenhet kring det här?
  Har även gjort oljeinpackning med kokosolja, så kanske är det den? De på salongen visste inte och har inte använt eliahs schampo.

  1. Hej Linda!
   Torrschampot innehåller solum fullonum, (fullers Earth clay). Det är en lera som har en något blekande effekt. Förr i tiden användes den till att rena ull. I indien används den i uppljusande ansiksmasker. Den är alltså lite som ett naturligt blekmedel och därför släpper hårpigmenten från elumens hårfärg i ditt hår. pröva att byta en ren rasullera istället eller ett ekologiskt schampo för färgat hår för att bevara färgen bättre. Lycka till med ditt naturliga hår! 🙂 Med vänlig hälsning Jenny, Grön frisör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.