19 april 2024

Jakten på långa ögonfransar men till vilket pris?

BIMATOPROST, ser du det ordet bland ingredienserna i en kosmetika produkt som utlovar längre, tjockare och mörkare ögonfransar kommer du med största sannolikhet att få just det MEN du ska vara medveten om att bimatoprost är en läkemedelssubstans framtagen för att behandla ögonsjukdomen Glaukom genom att sänka det höga trycket som uppstår i ögat.

“Glaukom är en ögonsjukdom och är samma sak som grön starr. Det finns flera former av glaukom, men gemensamt för alla är att trycket i ögat är för högt vilket ger skada på synnerven och man får försämrad syn. Det är ögats kammarvattens in- och utflöde ur ögat som reglerar trycket. Glaukom är en av de vanligaste orsakerna till blindhet.”

lumigan

Bland de vanligaste biverkningarna av substansen bimatoprost är ögonfranstillväxt, tjockare och mörkare ögonfransar. Vilket naturligtvis uppmärksammades och började marknadsföras som en ren kosmetikaprodukt för att få just längre, tjockare och mörkare ögonfransar. 2008 godkände amerikanska FDA substansen bimatoprost för användning i kosmetiskt syfte.

I USA finns bimatoprost (Lumigan) för behandling av Glaukom men även som en ren kosmetikaprodukt som då marknadsförs under namnet Latisse.

latisse-lumigan-before-and-after

De må så vara att dessa tre biverkningar (ögonfranstillväxt, tjockare och mörkare ögonfransar) kan ses av en del som positiva biverkningar men det är ju faktiskt fler på listan över de vanligaste förekommande biverkningar dess droppar för med sig, som är mindre positiva. Bland de vanligaste förkommande biverkningar finns förutom dessa tre ’positiva’ biverkningar, bl a mörkfärgning (pigmentering) av huden runt ögonlocket, ökad irispigmentering, ljuskänslighet, ökad hårväxt i de områden dropparna kommer i kontakt med huden. Även allmänna biverkningar på kroppen i övrigt så som huvudvärk, svaghet, förhöjda levervärden m fl kan förekomma.

Jag talar av egen erfarenhet då jag av min ögonläkare blivit ordinerad Lumigan ögondroppar för Glaukom (som påverkar synfältet med stora synfältsbortfall). Nu har jag alltid haft naturligt långa ögonfransar men visst märkte jag en ökad tillväxt av ögonfransarna, de har även blivit tjockare och mörkare efter det att jag började med dropparna. Men jag tycker inte att det är speciellt kul alls, utan mer obehagligt. Har man dessutom glasögon är det bara till obehag. Det positiva för mig är att dropparna verkar att fungera och senaste undersökningarna av synfältet visar att ingen försämring skett. Att det bl a svider, skaver,kliar och att ögonen känns trötta är några av de vanligaste förkomna biverkningarna och anses som milda och så länge som dropparna ger effekt så får jag stå ut med de obehagen.

För mig är det helt obegripligt att den här läkemedelssubstansen har blivit godkänd i rent kosmetiskt syfte. Vad tycker ni?

Referens länkar nedan

http://www.allergan.com/products/eye_care/lumigan.htm
http://www.allergan.com/products/medical_aesthetics/latisse.htm
http://www.fass.se/LIF/product?17&userType=2&nplId=20020308000094
http://www.medicinenet.com/bimatoprost/article.htm
http://www.latisse.com/
http://www.allergan.com/assets/pdf/latisse_pi.pdf
http://www.youtube.com/watch?v=dNbSHxM8I0s videoclip – FOX News 11 Lumigan Eyelash Extension (aka LATISSE®)
http://www.youtube.com/watch?v=qhBvdfOvXHw videoclip ABC NEWS Latisse Causes Hair To Grow Anywhere

*Photos from Google Image Search

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.