26 maj 2024

Föreläsningar om ingredienser i hudvård samt hudsjukdomar

Under Allt för hälsan mässan i början av november bokade jag in en del föreläsningar av intresse för mig. De två jag kommer att skriva kortfattat (försöka i alla fall) om här är föreläsningar om ingredienser i hudvård och dess påverkan samt hudsjukdomar och ekohudvård.

Jag vill börja med att säga att Maria Åkerberg är en av de bästa föreläsare jag lyssnat till. Eftersom jag har ett brinnande intressse för det här ämnet så har jag varit på en del andra seminarier med andra föreläsare. Att det blir en bra föreläsning beror naturligtvis på innehållet men även på vilket sätt föreläsare framför sin information. Personen i fråga kan ha en gedigen utbildning och kunskap men kan ibland inte riktigt förmedla det på rätt sätt så det verkligen fångar deltagarnas intresse. Att Maria Åkerberg är kunnig inom sitt område det vet vi alla! Här behöver man inte vara biokemist för att förstå och ta till sig av informationen hon förmedlar. De här två föreläsningar vara bara på vardera 45 min. Hur hon hann med att förmedla så mycket konkret information på så kort tid är helt otroligt.

Den första föreläsningen handlade som sagt om Ingredienser i hudvård och dess påverkan.

Här togs upp hur olika produkters sammansättningar kan se ut. Olika sorters fetter som animaliskt fett, syntetiska oljor, mineraloljor, vilka som ger huden näring eller ej.Olika benämning på  te x animaliskt fett samt mineralolja (paraffin, vaselin mm), vegetabiliska oljor. Intressant studie av mineralolja gjord av Sandra Kleinaus som enl den visar att huden tar upp paraffinolja (mineralolja), att parafinoljan lagras i kroppen och att den kan ge redgångsreumatism. Nedan ett litet schema som man inte tänker på att det är så här framställning av mineralolja kommer till.

Destillation
Fraktioneras
Gas
  |
Fotogen
  |   →vasselin, paraffin (i det här ledet hamnar framställningen av te x vasselin & paraffin)
Diesel
  |
Eldolja
  |
Asfalt (upphettad råolja)

Föreläsningen innehöll också information om olika konserveringsmedel, formaldehyd, vatten, parabener och vilka som anses säkra och mindre säkra.

Nedan är ett exempel på produkter med aktiv cremebas vs inaktiv cremebas

AKTIV CREMEBAS  (98% av prod)             INAKTIV CREMEBAS (98% av prod)
Vegetabilisk oljaMineralolja/syntetisk olja
Tillför fettsyror & vitaminer till huden och kroppenTillför inte fettsyror & vitaminer till huden eller kroppen
AKTIVA INGREDINSER (98% av prod)AKTIVA INGREDIENSER (2 % av prod)

Vidare till föreläsning nummer två: Vanliga hudsjukdomar och eko hudvård.

Den här föreläsningen omfattade hudsjukdomarna Rosacea, Perioral Dermatit, Acne, Eksem (Atopiskt eksem, seborroiskt eksem, kontakt eksem) samt Psoriasis. Bakomliggande orsaker, utlösande faktorer, vad som bör undikas för att eventuellt trigga skoven, behandlingar mm. Mycket information gavs under denna föreläsningen vilket jag inte går in på här eftersom det här inlägget redan har vuxit plus att det nog skulle sluta som en avhandling istället för ett blogginlägg ;). Personligen för mig som lider (sedan barndomen) av blandade hudsjukdomar samt allergier var det här mycket intressant. Jag har ju under åren behandlats till största del med starka medicinska preparat så som stark kortison, tjärsalva (som innehöll allt möjligt otäckt) mm Mycket intressant att nu kunna få ta del av information att det även finns naturliga/ekologiska produkter som alternativ.

Avslutningsvis hoppas jag på att de här föreläsningar kommer att erbjudas för alla att ta del av. Jag är säker på att många skulle uppskatta att få chansen att ta del av denna viktiga information på ett bra sätt precis så som Maria Åkerberg förmedlar sina kunskaper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.