26 maj 2024

Moonsun Organic Face Cream – recension

Balanserande och vårdande ansiktskräm för normal till torr hud. Innehåller bl a havtorn, mandel- och macadamiaolja, kakaosmör och sheasmör. Ska även passa som ögonkräm med en lätt utslätande effekt.

Moonsun Organic är svensktillverkad naturlig/ekologisk hudvård. De har inte certifierat sina slutprodukter idagsläget men alla råvaror de använder i sina produkter är i största mån av ekologiskt ursprung samt certifierade av exempelvis KRAV, BDHI mm.

Moonsun Organic Face Cream 50 ml ca pris 398 kr

moonsun organic face cream

Face Cream är en fyllig och krämig ansiktskräm som ger fukt samt även fett till en hud som min med en hel del torra fläckar och fuktfattighet. Krämen tas upp av huden utan att lämna någon klibbig hinna kvar däremot känns huden mer eleastisk och mjuk. Doftar ljuvligt av lindblom och neroli. Praktiskt lufttät burk med pumpdosering. Dessutom är ansiktskrämen väldigt dryg. En liten klick (ett lätt pumptryck) räcker för smörja in ansiktet och hals. Min känsliga hud tolerar den här ansiktskrämen mycket bra. Fördelen är också att den är ok att applicera runt ögonpartiet, eftersom det även kan behövas lite extra fukttillskott där också.

Ingredients: Aqua, Glycerin, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Cetearyl Alcohol, Butyrospermum Parkii Butter, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Theobroma Cacao Seed Butter, Squalane, Helianthus Annuus Seed Cera, Panthenol, Cetearyl Glucoside, Hippophae Rhamnoides Berry Extract, Aloe Barbadensis Extract, Tilia Cordata Oil, Citrus Aurantium Flower Oil, Styrax Benzoin Resin Extract, Tocopheryl Acetate, Glyceryl Caprylate, Tocopherol, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Helianthus Annuus Seed Oil, Sclerotium Gum, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Rosmarinus Offcinalis Leaf Extract, Lactic Acid, Denat Alcohol, Benzyl Benzoate*, Linalool*, Farnesol*, Benzyl Alcohol*, Limonene*, Geraniol*, Eugenol*, Benzyl Cinnamate* (*From Natural Essential Oils)

Short summary in English: A really nice face cream from Moonsun Organi, a Swedish Organic Brand. It has a rich texture and hydrates a dry skin very well. The scent is a lovely touch of linden blossom and neroli.

jeanette

10 tankar på “Moonsun Organic Face Cream – recension

 1. Varje gång jag är i Stockholm, dvs en gång vartannat år eller nåt sånt, står jag och fingrar på Moonsuns vackra förpackningar någonstans. Här i Göteborg har jag aldrig sett dem. Men det har aldrig blivit något köp! Jag tilltalas så av de vackra förpackningarna. Gott att höra att innehållet funkar för dig och din känsliga ansiktshud.

 2. Glycerin, eller Propantriol: Glycerin är en biprodukt vid raffinering av råolja och kan tas till vara vid olika steg. Håll i hatten: Gasen propen (propylen) kloreras med värme till allylklorid, som oxideras med hypoklorit till diklorhydrin, som omvandlas med alkalier till epiklorohydrin, som genom hydrolys omvandlas till glycerin.
  Idag går det att sälja vad som helst till godtrogna konsumenter bara man smäller på etiketten ”Hållbar”, ”Ekologisk” eller ”Organisk”…

  1. @Alf Östlund: från samma artikel på Shenet.com om just Glycerin – ”Naturligt glycerin som biprodukt vid tvåltillverkning: Vid varmrörning av tvål blir 70-95 % av fettråvaran tvål, resten skiljs från fettsyrorna som fritt glycerin. Det samlas i underluten, som tappas av, neutraliseras med syra och dunstas in. Sådant underlutsglycerin var fram till slutet av 40-talet det enda glycerin som gick att få fram i någon större mängd.
   – Naturligt glycering genom spjälkning av fett: Fettsyror och glycerin skiljs från varandra genom spjälkning. Fett och vatten pumpas tillsammans under högt tryck och hög temperatur tills vattnet innehåller 10-15 % fritt glycerin. Detta neutraliseras med syror, centrifugeras, dunstas in och destilleras tills man har mer eller mindre rent glycerin. Det görs på i princip samma sätt som för 150 år sedan med skillnaden att värmen och trycket är lättare att åstadkomma idag”

   1. Visa mig då var sådan tillverkning förekommer? Det finns helt enkelt inte. Och du vet väl att Glycerin är handelsnamnet på förorenat Glycerol. Föroreningarna består bland annat av syror och lut från tillverkningen. Detta företag, Moonsun, har inga som helst belägg för att något som de tillverkar är organiskt. Utan någon tredjepartscertifiering såsom Svanen, Miljömärkt eller KRAV är det fritt fram för diverse skojare att kalla vad som helst för organiskt, hållbart, eller ekologiskt. Detta missbrukas tyvärr å det grövsta.
    De flesta av de ämnen som ingår i innehållsförteckningen är vanligt förekommande handelskemikalier som anges under lika vanligt förekommande omskrivningar för att dölja deras petrokemiska ursprung.
    Placebo-effekt är dock ofta kraftfull och ska inte underskattas – det funkar ju uppenbarligen för dig, men hjälp inte till att bedra andra!

    1. @Alf Östlund: Jag tycker du tar upp det med tillverkarna och inte mig som enskild person. Dessutom tillåter jag ingen form av personangrepp. Jag kommer fortsättnningsvis inte godkänna kommentarer från dig om du håller den tonen. Fakta har jag inget emot och jag är ingen expert eller kemist, vilket jag aldrig har sagt mig vara. mvh/Jeanette

 3. Jag är ledsen att du uppfattar det som personangrepp, Jeanette, för det var inte meningen.
  Däremot är jag otroligt trött på alla typer som dyker och nu skall göra sig en hacka på denna trend.
  De slår mynt av folks oro och omsorg om sin hälsa genom att komma med påstående som är gripna helt ur luften som du skriver, inte är expert eller kemist har svårt att genomskåda.
  Det finns bara ett sätt att försäkra sig om att löftena håller, och det är tredjepartscertifiering från en organisation som delar ens värderingar.

  1. @Alf Östlund: Själv litar jag mest till produkter som är NATRUE certifierade. Men det är en djungel och naturligtvis hoppas man på att tillverkaren går i god för sina ingredienser även om de inte är certifierade. Tyvärr finns det mycket kryphål! Många gånger kan en del ingredienser med samma namn vara naturligt eller syntetiskt framställda. Det är då upp till tillverkaren att få med det i sin INCI på produkten. Det finns en hel del ocertifierade märken som använder sig av certifierade ingredienser och faktiskt håller sig rena medans det naturligtvis också de som listar sig som ”greenwashing”.

   1. Jo, visst kan många substanser vara tillverkade både av biologiska råvaror likväl som som petroleumbaserade.
    Fast om produkterna verkligen lever upp till det som utlovats så är det ju en enkel sak att låta exempelvis Naturskyddsföreningen intyga det.
    Det kostar 12000 kronor i grundkostnad. Sedan tar de 0,3 % av omsättningen i ersättning. För denna produkt skulle det alltså kosta 57 öre per förpackning…

     1. Jag jobbar med miljöteknik. Jag har en ekonomisk utbildning, men det var inget kul att jobba med. Den moderna ekonomin är ju närmast obegriplig, vilket senaste (inte sista!) finanskraschen väl bevisade…
      Fast jag hade toppbetyg i fysik och kemi i gymnasiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.