16 april 2024

Att hålla makeupborstar rena och tips på ”torkställ”

Viktigt det här med att hålla makeuppenslar rena. Se till att regelbundet rengöra dem ordentligt. Jag använder mestadels syntetborstar, pga allergier.

tips torkställ för makeupborstar

Jag är kanske lite överambitiös när det gäller att hålla mina penslar rena men jag vill helst se till att tvätta av dem efter varje sminkning (om det inte hinns med direkt efter så åtminstone gärna samma kväll). Om jag inte har haft tid att rengöra mina makeupborstar direkt så får det absolut in gå mer än 1 vecka innan de rengörs.  Jag har tipsat lite tidigare i ett inlägg från 2011. Nu har jag dock kommit på nya sätt att förenkla denna procedur som jag tänkte dela med mig av i det här inlägget. Det är ju också viktigt att borsten pekar neråt och skaften uppåt för att bibehålla penslarna hållbarhet.

”Kanske någon smart person kan komma på en bra konstruktion för ett “torkställ” för makeupborstar, typ som det finns för rakborstar. Där man liksom kan sätta borstarna i små fästen. Det vore toppen!”

Det smarta vikbara penseletuiet som kommer med Real Technique borst-sets är perfekta även att använda som “torkställ”.

real technique foldable case

Antingen kan man vika etuiet och ställa det på en bordskant så penslarna hänger utanför kanten, eller sätta borstarna så högt upp som möjlig så de inte nuddar bordet alternativ lägga ett papper/handduk under. Här på bilden har jag hängs upp etuiet med klädnypor på kanten i badrumsskåpet.

En annan smart lösning på “torkställ” är nedanstående tvålkopp

torkställ för makeupborstar

Den fästs med sugpropp på kakel och sitter mycket bra. Jag lägger en liten handduk under och sedan ställer dem med nosen ner 😉 efter jag tvättat dem. Nära till hands vid handfatet och underlättar att det går snabbt att rengöra dem. Jag rengör dem under rinnande vatten. Först fuktar jag borsten sedan stryker jag pensel över tvålen, pressar lite lätt så tvålen fördelar sig och sedan sköljer jag av med vatten tills all makeup är bort. Torkar av pensel lite lätt genom att krama ut vattnet och sedan ställer jag dem i “torkstället”

Det jag tycker fungerar bäst att få bort alla makeuprester med är fasttvål. Det gäller även när jag rengör ekorondeller. Jag växlar lite mellan fast tvål, flytande tvål (t ex Dr Bronner’s, Maria Åkerbergs Hair&Body Shampoo)) och milt schampo. Jag använder eko/naturlig tvål, gärna oparfymerad eller i alla fall milt doftande. Eko/naturlig fasttvål har t ex Urtekram och Dr Bronner’s.

Hur ofta tvättar ni era makeupborstar, vad använder ni för rengöring samt hur låter ni borstarna torka? Dela gärna med er av era tips i kommentarfältet nedan =)

jeanette

Share some blog love

2 tankar på “Att hålla makeupborstar rena och tips på ”torkställ”

  1. Kan du göra ett inlägg där du visar dina borstar och förklarar vad du använder dem till? Jag tycker att det finns så många att man inte vet vilka som ska köpas eller vad de ska användas till. Gärna tips på bra sminkborstar och märken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.