5 mars 2024

Save Our Skins – The Awareness Project

Ett samarbete mellan makeup-artisten Linda Öhrström och Iván Valencia – ECO Beauty Consultant.

save our skins

Jag deltog i ett av deras Save Our Skins – The Talk event i lördags.

Det här är något som riktar sig till ALLA oavsett vilken hudvård (konventionell eller med grönare inriktning) vi använder.

Vad vet vi egentligen om det fullständiga innehållet i hudvårdsprodukterna vi använder? Många gånger lyfter tillverkare fram de så kallad ‘aktiva’ ingredienserna i en produkt men inte gärna den fullständiga listan av övrigt innehåll. Varför vill de framhäva just de mer finare och kanske dyrare ‘aktiva’ ingredienserna men håller tillbaka om de övriga? Vill de kanske inte skylta med att de kompletterar dessa finare aktiva ingredienser med lite mindre lockande framställda ingredienser? Naturligtvis behöver det inte vara så. Om jag utgår från mig själv när jag läser eller ser en produkt i butik och det bara framgår de aktiva ingredienserna men de övriga inte finns nämnda så faller den nyfikenhet jag till en början hade ganska snabbt bort. Jag vill naturligtvis veta vilka alla ingredienserna är så jag kan se om jag kanske ev är allergisk mot någon ingrediens eller helt enkelt vill välja bort vissa i min hudvård.

Det är ju lag på att det ska finnas en fullständig INCI på alla produkter men många gånger är det med massor av svårlästa långa och krångliga namn. Det är här som Save Our Skins – The Awareness Project kan hjälpa till att sprida kunskap om hur vi kan bli mer medvetna med lite tips.

  • Vad är det för skillnad på ’Aqua’ och ’Aqua Purificata’?
  • No Parabens – Paraben Free – Paraben Fri – ser man ofta nu produkter är märkta med. Det låter ju bra för den som vill undvika parabener men om de nu har tagit bort parabener så har naturligtvis ersatt det med något annat konserveringsmedel, vilket naturligtvis inte framgår i samma mening.
  • Mineralolja – alla är inte emot mineralolja, för en del är det helt ok att produkter innehåller det. Men för oss som vill unvika det kommer vi ju fram till ett litet dilemma. Mineralolja gömmer sig bakom många namn, vet vi verkligen alla benämningar som mineraloljan går under?
  • Silikoner är väl egentligen inte direkt farliga men ger en liten falsk känsla av lenhet eftersom silikon lägger sig som ett fint plasthölje vid användning. Men när vi tvättar av oss följer ju silikon med ut i avloppssystemet och ut i våra grundvatten och skapar problem för miljön.
  • Sedan har vi Pinkwashing och Greenwashing. Vilka värderingar har tillverkarna egentligen?
  • Folmaldehyd (Formaldehyd används inom färg-, medicin-, foto-, lim-, garveri- och textilindustrin. Det används som bekämpningsmedel, desinficerings- och konserveringsmedel) som idag är förbjudet att ha i ren form som konserveringsmedel i hudvård, nagellack mm. Men det är forfarande tillåtet att använda andra ingredienser som frigör formaldehyd. Vet vi vilka de ingredienser är som vi ska leta efter och akta oss för?

Det här och mycket mer är vad Save Our Skins – The Awereness Project handlar om. Sprida kunskapen om hur vi kan bli mer medvetna om vad det är vi smörjer in oss med. Både för oss själva, hälsan och miljön.

Det är inte frågan om att försöka omvända någon till att sluta använda vissa produkter och bara använda andra utan ge en bra grund till kunskap om hur vi tar hand om oss.

Gå gärna med i Save Our Skins Community på Facebook. Håll utskik efter Save Our Skins The Talk events som dyker upp hela tiden. De är riktade till ALLA! Yrkesfolk, oss konsumenter, media mm

Linda och Iván är som skapta för detta Save Our Skins – The Awareness Project och jag önskar dem varmt lycka till!

    

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.