16 april 2024

Solskydd sommaren 2015

Sommarvädret i Sverige har det ju varit lite si och så med 😉 De dagar då det varit strålande solsken och varmt har solens strålar verkligen varit intensiva. April/maj var jag två veckor i Spanien med bl a camping, spa med varma salta bad, skinande sol och en lufttemperatur runt 28 – 30 C. På senare tid är jag väldigt försiktig med solen. Ibland tål jag den inte alls och då är det bara att hålla sig undan. Vissa perioder kan jag hantera solen riktigt bra och kan njuta av att befinna mig i solen under en kortare tid och resten i skuggan. Oavsett så är det viktigt att se till att skydda huden med någon form av solskydd. Keps/solhatt på huvudet och solglasögon är ett måste i solen för mig.

Ca två veckor innan jag åkte till Spanien såg jag till att börja boosta kroppen innifrån med tillskott av betakaroten. Fortsatte sedan med tillskottet (Maxosol) tills förpackningen tog slut (60 tabl=60 dgr). Jag kan definitivt se en stor skillnad på hudens egna motståndskraft då jag åt tillskott av karoten jämfört med nu när jag inte intar det och vistas i solen. Utan betakarotentillskott har jag märkt att trots att jag haft t-shirt eller sjal över känsliga partier har min hud blivit alldeles röd och irriterad och varit tvungen att se till att smörja in solskydd trots att jag täckt området med lättare klädesplagg.

De här tre solskydden har jag använt mig av i sommar.

solprodukter 2015

Här kommer mitt omdöme med hur de kom överens med min hud.

Protecting Oil Outdoor för ansikte och kropp (Maria Åkerberg Deepskin Organics, 125 ml ca pris 245 kr)  är en olja med spray som har en diskret citrusdoft. Jag brukar inte spreja direkt på huden utan sprejar i handflatan och sedan applicerar på huden, både i ansiktet och på kroppen. Mjuk och sidenlen känns huden efter applicering och lämnar en aningens tunn, tunn vit skyddande hinna. Protecting Oil Outdoor är ingen solskyddsprodukt med solskyddsfaktor men med sitt innehåller av bl a titandioxid hjälper den till att skydda huden genom att reflektera bort lite av de skadliga strålarna. Även perfekt under ”city” makeup för att ge huden ett extra skydd. Jag brukar även använda Protecting Oil Outdoor som primer.

Solkräm med karotin och SPF 6 för ansikte och kropp (Rosenserien 100 ml ca pris 250 kr) Rosenseriens solkräm kommer i tub och har en lätt krämig konsistens. Innehåller bl a aloe vera, solrosolja, titandioxid, havtornsolja, rosenolja och karoten. Mjuk att applicera, lämnar en mer glänsande yta än vit hinna och huden känns inte kladdig efteråt. Trots den låga solskyddsfaktorn gav den här solkräm ett riktigt bra skydd. Både i ansiktet och på kroppen. Jag testade med att smörja in ett lager med Protecting Oil Outdoor innan jag applicerade Rosenseriens solkräm och upplevde att det faktiskt gav en förstärkning av solkrämens eget skydd. Miljöcertifierad av Nordic Eco Label Svanen.

Monoïolja ser man i ganska många exotiska kropps-, dusch- och solprodukter. Jag förknippar produkter som innehåller Monoï olja med en söt exotisk doft av bl a vanlij och kokos.
Men vad är egentligen ”Monoï olja”?
Ordet ”Monoï” betyder ”parfymerad olja” på polynesiska. ”Monoï olja” är en blandning av kokosnötsolja och den polynesiska Tiaré blomman (tahiti gardenia). Närmare bestämt en infusion av bladen från Tiaré blomman som får ligga och dra i kokosolja.

Monoï Tahiti Solkräm Spray SPF 15 för ansikte och kropp – vattenresistent (Lovea 125 ml ca pris 139 kr)  har en mjölkig konsistens och jag kan ana en svag blomdoft. Jag sprejar inte direkt på huden utan sprejar först i handflatan och sedan applicerar solkrämen på huden. Jag upplever att den är rätt så enkel att smörja in jämnt. Solkrämen lämnar en mer glänsade yta än kanske en vit hinna. Känns en aning kladdig på huden efter insmörjning. Monoï Tahiti solkräm innehåller bl a både zinkoxid och titanoxid, kokosolja och tiaréblomma. I ansiktet fungerade inte den här solkrämen för mig. Jag upplevede direkt irritation som att det sved och kliade. Så det var bara att tvätta bort direkt. På kroppen fungerade den bättre. Däremot blev min hud väldigt snabbt röd efter bara en kort stund i solen. Den här solkrämen har ett mellanstarkt solskydd med spf 15 och jag hade nog förväntat mig ett litet bättre skydd. Kan det kanske vara det att den här solkrämen innehåller alkohol, som får min hud att bli extra känslig? Loveas solkräm är certifierade enligt EcoCert regler.

En liten summering:  

  • Solkrämen med spf 6 gav ett bättre skydd än solkrämen med spf 15.
  • Protecting Oil Outdoor (utan solskyddsfaktor) gav ungefär samma skydd som solkrämen med spf 15.
  • Solkrämen med spf 6 och Protecting Oil utan spf innehåller inte alkohol vilket solkrämen med spf 15 gör.

Så jag drar en slutsats att det mycket väl kunde beror på alkoholen i solkrämen med spf 15 som gjorde att min hud reagerade med känslighet och inte fick något direkt skydd av solkrämen. Med andra ord så ska en nog inte bara förlita sig till en högre solskyddsfaktor utan även noggrant kolla innehållet också. Vilket jag tycker att jag gör (*inci-nörd* som jag ju faktiskt är) men vissa saker får man helt enkelt prova sig fram och se hur resultatet blir. 

 

Share some blog love

6 tankar på “Solskydd sommaren 2015

  1. Vilket fint inlägg. Håller verkligen med dig om att Rosenseriens solkräm är så bra. Vi använder den hela familjen. Den är så skön även efter sol. Så mjukgörande, och doftar ju gott också. Visst är det viktigt att läsa innehåll!

    1. @Matilda: Tack för din kommentar =) Protecting Oil Outdoor innehåller inte spf 25. Titandioxid som Protecting Oil Outdoor innehåller ger i sig ett solskydd men relativt lågt (beroende på hudens utgångsläge). Maria Åkerberg Deepskin Organics har två solskydd med solskyddsfaktor; Sollotion spf 20 och Sololja spf 15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.