1 mars 2024

Vikten av information om fullständigt innehåll och inte bara aktiva ingredienser

En liten uppmaning till olika hudvårds- samt makeupmärken, webbutiker och liknande. Se till att hela ingredienslistan (INCI) och ej bara de aktiva ingredienser i era produkter publiceras i samband med att ni lägger upp informationstext till produkterna på era hemsidor.

inci

Organic Obsession har skrivit en artikel om just det och hon skrev det så bra! Så jag känner att jag också måste få lätta mitt hjärta om detta viktiga för oss konsumenter samt att det i långa loppet även kommer att påverka er tillverkare/återförsäljare. 

Vi blir allt mer medtvetna om vad vi stoppar i oss och smörjer in oss med. Det kan bero på allergier, överkänslighet, att vi vill välja bort vissa ämnen mm. Vi konsumenter ställer högre krav på att få veta vad de produkter vi köper innehåller. Vi vill kunna läsa den kompletta innehållsdeklarationen inte endast de aktiva ämnena som produkten innehåller. Att tillverkaren/återförsäljare kommer med argumentet:“Vi publicerar bara de aktiva ingredienserna i våra produkter eftersom en fullständig innehållsdeklaration bara skulle förvirra konsumenterna”
Hallå!!! Den ursäkten lutar mer till att det gynnar produkttillverkare att bara lyfta fram de aktiva ingredienserna, som oftast är lite dyrare och renare råvaror, för att sedan “hålla inne” med resten pga av det kan gömma sig lite mindre rena ingredienser. Naturligtvis finns det många som bara för enkelheten skull nämner de aktiva ingredienser även om hela produktens innehåll är helt ok.

Vi konsumenter vill veta vad våra produkter innehåller. Fullständig ingrediensförteckning är mycket väsentlig då vi upptäcker nya produktmärken via olika webbutiker, bloggare, media mm. En produkt som lockar oss att läsa vidare om där vi senare upptäcker att information endast omfattar vad produkten är bra för, de aktiva ingredienserna men ingen fullständigt ingredienslista. Jag lovar er att jag är inte ensam om att gå från nyfikenhet till djup besvikelse och faktiskt med risk för att missa en bra produkt på marknaden helt enkelt väljer bort det märket pga otillräcklig information.

Jag är ingen expert, är ingen kemist, men en sak har jag lärt mig och det är att alltid kontrollera noga vad olika produkter innehåller. Jag har lärt mig otroligt mycket om ingredienser i hudvård/makeup sedan jag började blogga om naturkosmetik och ekologisk hudvård 2009. Intresset är lika stort att finna en bra hudvård som att produkterna skall innehålla eller inte innehålla visa ingredienser. Jag kan fortfarande göra misstag och inte riktigt läser igenom den fullständiga ingredientslistan och missar ibland att produkten innehåller något jag inte vill ha i/eller är allergisk mot. Men där kan jag bara skylla på mig själv för att inte vara tillräckligt noggran då det har funnits en fullständig ingrediensförteckning.

Som bloggare för vi budskapet vidare och tipsar våra läsare om olika produkter, innehåll mm. Allt passar inte alla. Vi är alla olika individer. Vi har olika kriterier på vad vi vill ha för resultat, ingredienser o dyl gällande vår hudvård och makeup. Men en sak vi har gemensamt är att många av oss vill veta alla ingredienserna i innehållet, inte bara de aktiva ingredienser.

Summan av att som konsument inte kunna få fram en fullständig ingrediensförteckning på en websida om en produkt gör att åtminstone jag dissar den även om jag varit jätteintresserad från en början. Visst kan jag som konsument mejla de ansvariga och be om en fullständig ingredientsförteckning. Men det håller inte i längden. Intresset för just det märket svalnar fort. Idag finns det så mycket gröna märken på marknaden att det är lätt att klicka sig vidare till nästa intressanta objekt.

Informationen om de olika produkterna får gärna framhäva de aktiva ingredienserna men lika viktigt är det att den fullständiga ingredientslistan (INCI) finns med i sammanhanget. Eller vad säger ni läsare? Det kan knappast bara vara Nic och jag som tycker så här! Kommentera gärna nedan era åsikter om ämnet!

Thank you NIC you said it so well in your article and you made me finally take the step to put down my strong feelings on this very important issue as well. Maybe not as perfectly said as yours but still this is so important! 

 

Share some blog love

3 tankar på “Vikten av information om fullständigt innehåll och inte bara aktiva ingredienser

  1. Så himla bra sagt Jeanette! Och tack för att du hänförde till mitt tidigare inlägg om detta, mycket viktig ämne att diskutera både bland konsumenter och tillverkare.

  2. Jag kan bara hålla med. För mig ät det viktigt stt se ingredienserna på produkten. Kan jag inte se dem så köper jag inte produkten. Viktigt av många skäl, men kanske speciellt för oss med allergier. Blir irriterar när tillverkare dumförklarar konsumenter. Många är betydligt mer medvetna än vad tillverkarna tycks tro.

  3. Känns ibland som man som bloggare är källan till ingredienslistan och så borde det inte behöva vara -.-
    Dessutom borde det vara lag på att skriva ut vilka ingredienser man använder då man som konsument har rätten till att veta vad man faktiskt betalar för?!

    Jättebra inlägg med viktigt budskap! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.