5 mars 2024

Acadermia 2015: Föreläsningar

föreläsning

Fredagen inleddes naturligtvis med en pressfrukost i Anti-ageing Caféet där Catarina Pap de Pestény, grundare av Acadermia, informerade lite om huvudsponsorerna och några av utställarna och föreläsarna.

pressfrukost acadermia

Två föreläsningar som jag lyssnade till. Lördagen: ”Om hudsjukdomar och hur man får bukt med dem”, föreläsare Maria Åkerberg VD Maria Åkerberg Deepskin Organics. Söndagen: ”Paneldebatt: Kan skönhetsprodukter vara skadliga för oss?”, medverkande i den debatten var Pär Svahnberg – doktor i organisk kemi, Emma Bergquist – produktexpert från Weleda samt Ulf Brändström – generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet.

”Om hudsjukdomar och hur man får bukt med dem”
föreläsare Maria Åkerberg VD Maria Åkerberg Deepskin Organics

maria åkerberg acadermia2015

Rosacea, Perioral Dermatit, Acne, Eksem och Psoriasis – vad man ska göra och inte göra är en viktigt del i att behandlingen för bästa resultat. T ex vid psoriasis vill vi ju inte öka cellförnyelsen varför vi då ska se till att välja bort produkter som har sådana egenskaper. Naturliga alternativ till behandling av olika åkommor eller att parallellt använda med eventuella medicinska preparat utskriva av hudläkare. Bakomliggande orsaker, vad man behöver undvika för att trigga olika hudåkommor samt att välja rätt produkter. Ämnet är alltid lika intressant för mig eftersom jag är allergiker, har problem med eksem, psoriasis och reaktiv hud.

Under den här föreläsning gav Maria även en kort info om den världsnyheten som Maria Åkerberg Deepskin Organics är först ut med i världen! MÅ Pure Cell Treatment, en ansiktsbehandling med levande celler från Rosenrot.

Paneldebatt: Kan skönhetsprodukter vara skadliga för oss?”
Pär Svahnberg – doktor i organisk kemi, Emma Bergquist – produktexpert från Weleda
samt Ulf Brändström – generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet

paneldebatt

Parabener, alkohol, konserveringsmedel, syntetiska doftämnen, eteriska oljor, mineralolja, vegetabiliska oljor, parfym och doftfritt. Det finns olika åsikter speciellt när det kommer till parabener och mineralolja, syntetisk parfym och eteriska oljor 😉

Emma Bergquist, som ser allt ur ett holistisk perspektiv säger bl a att det hon smörjer in sig med vill hon gärna ha så rent att det även ska kunna gå att äta. Weleda använder sig av eteriskaoljor och alkohol som konserveringsmedel. Där alkholhalten ligger under en nivå som inte är irriterande för huden. De eteriska oljorna är rena och mängden inom en nivå som visat att personer som reagerat på syntetiska parfymoljor inte upplever några obehag av de naturliga eteriska oljorna. Emma väljer själv vegetabiliska oljor framför mineralolja, då de vegetabiliska oljorna även tillför huden näring. Hon säger också att det är skillnad på naturligt och ekologiskt. Naturligt växer fritt men ekologiskt/biodynamisk är något som man odlar fram utan att tillsätta bekämpningsmedel och gifter. Enligt studier tar kroppen upp så mycket som ca 60% av det vi smörjer in vår hud med. Det vi smörjer in oss med eller använder på huden försvinner ju sedan ut i vattnet när vi tvättar oss, vilket i sin tur påverkar vår miljö.

Ulf Brändström informerar om att Astma- och allergiförbundet inte tar någon ställning till om en produkt är framställd naturligt, ekologiskt eller syntetiskt. Det som är avgöra där är att produkter lever upp till kriterierna för att vara allergivänliga. Doftfria, parfymfria, fria från färgämnen och kända allergiframkallande ingredienser är viktigast i en bedömning för att få bära astma- och allergiförbundets symbol.

Pär Svanhberg anser att parabener är den säkraste ingrediensen som konserveringsmedel i en produkt ur allergisynpunkt. Syntetisk parfym likaså jämför med eteriska oljor. Själv väljer Pär Svanhberg oparfymerat att smörja in ansiktet med.  Att mineralolja skulle vara skadligt för kroppen anser han inte att det finns tillräckligt med underlag för. Pär Svahnberg håller inte med om att så pass mycket som 60% av det vi smörjer in i huden tas upp av  kroppen. Enligt honom är det en halv till högst en procent som kroppen tar upp.

Det här var en mycket intressant debatt och kul att astma- och allergiförbundet fanns representerade!

 Acadermia 2015: The Eco X-mas Look ! 
Publiceras inom kort!

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.