Sociala Medier

Minskar min trovärdighet om jag inte gör det?

1) längst ner i inlägget finns uppdatering med ett förtydligande

Pressutskick – Tävlingar – Vinster – Bekostat själv 

När det gäller tävlingar där ett samarbete ingår så är det en självklarhet att märka ut att det är ett “samarbete med XX-”. Får jag betalt för att skriva om en produkt är det naturligtvis utan tvekan självklart att det ska märkas ut. Samtidigt gärna förtydligas att det är “mina egna åsikter som gäller”.

Minskar min trovärdighet om jag inte gör det? Ökar den om jag gör det?

Räcker det inte med att i en Blog Policy på bloggen informera hur jag har min blogg upplagd samt vilka regler jag följer? Och ja, naturligtvis har jag anslutit mig till Better Bloggers och har självklart skrivit under på Jag Smyger Inte 

Om man märker ut en kategori vore det då inte logiskt att märka ut alla?  Logiskt sätt ska då även inlägg som innehåller produkter jag köpt själv märkas med “det här har jag bekostat själv”. Om ett inlägg innehåller från båda kategorierna “pressutskick” “det här har jag bekostat själv” så ska jag för att vara konsekvent även märka ut vilka produkter som tillhör de olika kategorierna. Även lägga till slutfrasen: “Mina åsikter går inte att köpa. Jag avgör själv om och vad jag skriver”.

Hade jag tagit betalt för mina artiklar, haft bloggen som inkomstkälla, egen företagare, tidningsredaktör eller liknande hade jag kunnat förstå vikten av att vara extra tydlig. Men som enskild personlig bloggare, där bloggen är en hobby utan vinst, snarare i sådana fall endast utgifter. De pressevent jag väljer att gå på är för att jag vill få mer kunskap om just de produkterna. Jag går aldrig på ett pressevent för att de vankas gratisprodukter. Likaså utbildningar som erbjuds, de kostnaderna står jag för själv och är knappast avdragsgilla för en vanlig skattebetalare 😉  Många gånger när jag har nämnt att en utbildning eller event jag deltagit på har haft en deltagavgift har jag fått svaret ” jaha, jag trodde det var gratis för dig som är bloggare”. Ska man börja märka ut det också för att förtydliga?

Jag lägger ner en hel del tid på mina inlägg med att noggrant kolla upp ingredienser, läsa på om produkterna från olika synvinklar. För att sedan skapa mig min egna uppfattning om produkten i sig. Naturligtvis beror det mycket på att jag har ett stark intresse av det och jag finner ingen mening med att skriva rakt av från någon pressinformation eller dyl. Fotografering, bara det tar en bra tid. Enklast vore att bara använda pressbilder. Men det ger inte mig speciellt mycket och varför ska jag då använda mig av det på min egen blogg? Pressbilder är bra att ta till när man inte har möjlighet till att fotografera.

Att behöva märka ut olika inlägg för att anses trovärdig/are, i den frågan är jag väldigt kluven!

Jag tycker att det mycket väl räcker att i en Blog Policy tydligt förklara. Att behöva märka varje inläggen (utom tävlingar) upplever jag för min del tar det bort lite av glädjen att dela med mig av mina personliga åsikter om jag varje gång skriftligt måste påminna mina läsare att jag är ärlig och att min åsikt inte kan köpas! Min blogg är skapad för att sprida budskapet om naturliga, ekologiska och miljövänligare alternativ inte för att behöva bedyra varje inlägg med in klausul att “jag är ärlig”.

Har verkligen bloggosfären blivit så nedsmutsad att vi som är seriöst genuina bloggskribenter måste bevisa för våra läsare att “våra åsikter inte går att köpa” upprepade gånger? 

Hur tänker ni som läsare angående detta? Ni som bloggar småskaligt och utan vinstsyfte, hur tänker ni och hur gör ni?

Jag skulle bli jätteglad att få ta del av era tanker kring detta. Även från er som ‘bara’ läser och inte kanske kommenterar så ofta. Lämna era tankar i meddelandefältet nedan. Om din kommentar inte syns direkt beror det på att alla kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Kramar från en analyserande seriös grönskönhetsbloggare!

¹)*uppdaterar med ett förtydligande: Jag har inget emot att en del bloggare väljer att märka ut med liknande fraser i sina recensionsinlägg  där pressprover ingår. Det är ju naturligtvis upp till var och en att göra som den vill, men min åsikt är att det inte ska behövas om det väl redan finns information i en PR Blog Policy på respektive blogg. Vid samarbeten och annonser är det en helt annan sak. */1 mars 2016 kl 07:40

Share some blog love
 •  
 •  
 •  

6 kommentarer

 • Terese

  Jag skriver också för att det är en hobby. Tjänar inte en enda krona. Förutom att man får produkter hemskickade, dock handlar jag mycket själv. Mitt syfte är att sprida gröna sköna ekologiska naturliga produkter och inspirera andra att börja använda dem. Ens läsare får välja själv om de litar på en. Tycker verkligen inte man ska behöva förklara sig. Om jag skulle skriva om en produkt utan att ha testat den då lägger jag inte till lögn om min åsikt. Utan då blir det bara ren fakta. Men alla produkter jag skriver om har jag alltid testat själv och då skriver jag: jag tycker, min åsikt är. Det är inte lätt att tillfredsställa. Tycker du ska köra på som vanligt. Ta kritik med nypa salt.

 • Emmi

  Jag har min blogg både som hobby och företag där jag tjänar pengar genom samarbeten av olika slag. Men jag tycker inte det borde spela någon roll om man tjänar pengar eller inte, utan att läsaren ska ha samma transparens kring gåvor och samarbeten oavsett.

  Däremot så tycker jag att regler kring vad som ska märkas och hur inte är helt enhetlig och tydligare riktlinjer gärna får tas fram (jag ogillar starkt att samarbeten rekommenderas att märkas med “annons” – det låter som att samarbeten är köpta rakt av) 🙂

  • jeanette

   Tack för din kommentar Emmi! Jag håller med om att man som bloggare oavsett inkomstkälla eller ej ska vara öppen med samarbeten och annonsering. Håller även med att samarbeten och annons är två olika saker och bör märkas för resp. Självklart ska en bloggare även vara öppen med att informera sina läsare vad som gäller vid pressutskick/pressprover/arbetsprover. Men jag tycker att när det gäller recensioner av de nämnda ska de räcka med att i en PR Policy på bloggen informera klart och tydligt om pressutskick/prover och där kan frasen ” Mina åsikter går er att köpa” finnas med. Men att i (varje)enskilt inlägg vid recension där det finns med pressprover avsluta med att återigen bedyra min “ärlighet”. Alla gör ju som de vill naturligtvis =) men jag tycker inte det ska behövs. /kram

 • www.naturesbeauty.se

  Självklart tycker jag att det räcker med att man har med sin blogg policy någonstans på sidan. Man ska absolut inte behöva förklara sig i varenda inlägg. Samtidigt finns det alltid folk som vill kritisera, men såna människor är det bara att strunta i 🙂 I slutändan så är det ens egna blogg som man har och man sköter den precis som man själv vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.