14 april 2024

Ekologisk hudvård – varför ska vi välja det?

Vi lägger ofta ner stor omsorg vid valet av näringsrik och giftfri mat men många tänker kanske inte på att det vi smörjer in oss med också kan påverka vår hälsa och miljö negativt. Huden är kroppens största organ. Det vi smörjer in vår kropp med tas upp av huden och vidare ut i kroppen. Det råder lite olika meningar om hur stor del (procenthalt) som huden tar upp. Olika faktorer så som storlek, vattenlöslighet, tillsammans med andra ingredienser, hudens kondition samt var man applicerar har naturligtvis betydelse.

Syntetiskt vs naturligt och ekologiskt

Mineralolja, som utvinns från råolja, är syntetiskt framställd, den måste raffineras det vill säga upphettas och renas med lösningsmedel innan den kan användas. Naturen har dessutom mycket svårt att bryta ner den. Mineralolja används ofta i hudvård då den är ett billigare alternativ till vegetabilisk olja och har längre hållbarhet. Mineralolja (paraffin, petroleum, vaselin) ger en fet och mjukgörande känsla för en torr och skadad hud. Den lägger sig som en skyddande hinna på huden men ger ingen som helst näring. En raffinerad, varmpressad olja som renas med lösningsmedel förlorar också all sin näring. Det kan även finnas spår kvar av lösningsmedel efter oljan renats.

En ekologisk vegetabilisk kallpressad olja behöver inte extraheras/raffineras – utan kallpressas. Vegetabiliska oljan framställs från växter, frön, frukter och kärnor. Den vegetabiliska kallpressad oljan har mjukgörande egenskaper och ger huden massor av näring. En kallpressad olja behåller all sin näring.

Hälsa och miljö

Syntetiska kemikalier har påvisats att ha en negativ inverkan för vår hälsa och på vår miljö. Vissa syntetiska kemikalier har kunnat sättas i samband med att vara hormonstörande och cancerogena. Alla produkter som innehåller vatten måste tillsätta konserveringsmedel för att föroreningar och bakterier inte ska kunna frodas.

Parabener är väl det konserveringsmedel som är mest omdiskuterat. Enligt Läkemedelsverket anses Methyl- och Ethylparabener vara säkra att ha i hudvård. Propyl- och Butylparabener är det fortfarande lite oklart med. Om parabener plockas bort som konserveringsmedel i en hudvårdsprodukt måste den ju ersättas med något annat konserveringsmedel. När det börjades diskuteras stort om att vissa parabener visat sig vara hormonstörande gick lite hysteri i att många tillverkare tog bort parabener i sina produkter en del ersatte med till exempel Methylcloroisonthiazolione (MCI). MCI visade sig dock vara ett starkt allergiframkallande ämne.

I många naturliga och ekologiska produkter kan man se bland annat Phenoxylethanol, vilket även det är en syntetiskt framställt konserveringsmedel som kan orsaka irritation på hud och ögon. Många anser dock fortfarande att parabener är det säkraste konserveringsmedlet att använda. Andra mer naturliga varianter av konserveringsmedel som vi kan se i ekologiska hudvårdsprodukter är alkohol (växtriket, potassium sorbate kaliumsorbate (neutraliserad sorbinsyra som finns naturligt i många frukter och bär) och eteriska oljor. Eteriska oljor är starka i ren koncentrerad form och kan vara allergiframkallande.

Syntetiska parfymer innehåller ftalater som har visat sig vara hormonstörande. Naturliga parfymer/dofter från till exempel eteriska oljor vilka även kan en viss terapeutisk effekt både för kropp och själ (Aromaterapi).

Silikoner har en mjukgörande effekt på till exempel hår och hud. Den upplevs mycket behaglig att använda men den ger ingen näring till varken hår eller hud utan kapslar in ett hölje som ger en mjukhetskänsla. Silikoner är inte direkt farlig att använda men däremot är silikoner mycket svåra för naturen att bryta ner. När vi tvättar oss och duschar rinner det vi tvättar bort från vår hud och hår vidare ut med vattnet i naturen.

Vad är skillnaden mellan naturlig och ekologisk hudvård?

Naturligt kommer således från naturen, det vill säga allt som finns i naturen som växer fritt eller som är odlat. Vatten och mineraler är också naturliga, så även råolja. Allt som är naturligt är givetvis inte ofarligt i sin rena form. Ekologiskt kan man bara odla fram. Ekologiskt växer inte fritt. Ekologiska odlingar använder inte kemiska bekämpningsmedel.

En produkt kan vara 100% naturlig men väldigt sällan 100% ekologisk. Att välja naturligt- och ekologiskt även när det gäller hudvård är att ta vara på vad vår Moder Jord har att erbjuda oss.

För mig är valet enkelt! Mitt val är en hudvårdsprodukt som vårdar och tillför huden näring framför en produkt som i själva verket inte är vårdande eller tillför näring trots att den kanske upplevs så. Naturligt med högt ekologiskt innehåll eller helt ekologiskt är att eftersträva för både hälsa och miljö.

artikel skriven för ekosajten.se 14 mars 2016

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.