5 december 2023

Ekologisk hudvård – certifieringar och ämnen att undvika

Naturkosmetik/ekologiska produkter bör innehålla minimalt/inga syntetiska kemiska ämnen som negativt påverkar människan eller miljön. Men kan jag lita på att hudvårdsprodukten är ekologisk?

Ekologisk eller inte?

Det gäller att försäkra sig om att produkten verkligen är exakt det den utger för att vara. Många skriver att deras produkter är naturliga samt ekologiska men endast ett fåtal ingredienser är det, vilket betyder att den i sin helhet inte alls är naturlig eller ekologisk i den benämning man kanske eftersträvar. Det finns vissa riktlinjer att följa när det kommer till att produkter får kallas naturliga och ekologiska men tyvärr inte några lagar. I dagsläget räcker det med att 1% av innehållet är ekologiskt för att få kalla produkter ekologiska. Det är vilseledande för konsumenten och hamnar under greenwashing-kategorin i många av fallen. Det behövs mer ärlighet och öppenhet där det åtminstone märks ut tydligt med att produkten “innehåller XX % av ekologisk innehåll”, eller till exempel innehåller “ekologisk Aloe Vera”, istället för att ge ett helhetsintryck av att produkten är ekologisk då endast fåtal ingredienser uppnår det.

Beauty treatment. Woman applying moisturizing cream on face holding jar with skin care product studio shot filtered photo

Jag skulle rekommendera att byta ut de konventionella produkterna stegvis. När en produkt tagit slut gör då nästa köp till ett naturligt och ekologiskt val. Vad man ska börja med att byta ut är svårt att ge tips om men många börjar med ansiktsvård och makeup för att sedan gå vidare till kropp och hår. Räkna alltid med en viss detox-period vid övergången. Gällande makeup är den inte så stor men vid hud-, kropp- och hårvård kan det ta ett tag innan huden har gjort sig av med (detox) tidigare syntetiskt tillsatta ämnen som man tillfört huden under en lång period, och då upplever en del vissa negativa resultat. Men det är oftast under en övergångsperiod.

Några ämnen som man ska se upp med om man vill undvika syntetiska tillsatser: parabener, silikoner, propylenglykol, syntetiska parfymer, syntetiska färgämnen, etylalkohol, phenoxyethanol, etanol(alkohol),SLS (sodium lauryl sulfate), SLES (sodium laureth sulfate), PEGs, DEA, TEA, PABA-solskyddsfaktor eller andra petrokemiska ingredienser.

Fysikaliskt eller kemiskt solskydd

Fysikaliska solskydd reflekterar solljus. De innehåller mineraler som titandioxid och zinkoxid. Zinkoxid har tidigare varit förbjudet i Sverige som ämne i solskydd men är sedan den 22 april i år (2016) tillåtet. Titandioxid och zinoxid för dock inte förekomma i nanostorlek. Kemiska solskydd absorberar solljus och oskadliggör strålningen (en kemisk reaktion). Tas upp genom huden och rekommenderas inte till de minsta barnen.

Ämnen som bör undvikas i solskydd är bland annat parfym, butyl- och Propylparaben, Methylchloroisothiazolinone (MCI), Methylisothiazolinone (MIT/MI), Cykliska siloxaner /silikoner/ (Cyclotetrasiloxane, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Cyclometicon). Kemiska solskyddsämnen som bl a Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Octocrylene (OC), 4-metylbenzylidencamphor (4-MBL), Octyl-methoxycinnamate (OMC), Benzophenone-3, Oxybenzone, ParaAminobenzoic Acid (PABA).

Natural bamboo herbal cosmetic products in different containers decorative set vector illustration

Olika certifieringar

Certifieringar kan vara en hjälp på vägen när man söker efter naturliga och ekologiska produkter men jag rekommenderar att alltid kolla innehållet för säkerhets skull.

Om en produkt är märkt med symbol från certifieringsorgan som till exempel BDIH (går nu även under COSMOS), CosmeBio, EcoCert, NATRUE, Soil Association, COSMOS, Svanen/Nordic Eco Label, Astma & Allergi Förbundet, USDA visar det på att de är godkända under respektive symbols kriterier. De med strängaste kraven som toppar listan är Soil Association (som numer går under COSMOS) och NATRUE. EcoCert har till exempel två olika nivåer: Natural Cosmetics och Organic Cosmetics. NATRUE har tre nivåer: Natural Cosmetics, Natural Cosmetics with Organic Portion och Organic Cosmetics. Cosmos har två nivåer: Cosmos Natural och Cosmos Organic.

Ett tips är att kolla upp råvaror och dess effekter på Shenet.se och Skin Deep Cosmetics Safety Database, två bra hemsidor med matnyttig information.

Observera att det finns en hel del ekologiska märken som har produkter med mycket hög ekologisk standard trots att de valt att inte certifiera sin produkter.

artikel skriven för ekosajten.se  7 maj 2016

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.