19 april 2024

Parfymer naturliga och ekologiska

parfymer naturliga och ekologiska

Parfymer naturliga och ekologiska

Parfymer är något jag inte skriver så ofta om. Naturliga och ekologiska parfymer (eau de toilette, eau de cologne, eau de parfum) är ju något som vuxit på marknaden under den senaste perioden. Beroende på dyrare råvarorna är priset oftast ganska så högt. Många är väldigt flyktiga (doften försvinner fort). En del väldigt tunga (doftmässigt) och många är väldigt intensiva  av de eteriska oljorna. De dofter jag dras till och alltid har haft som favoriter är mysk, vanilj, kaprifol, apelsin, patchouli och viol. Antingen friska men lätta, pudriga, blommiga eller mer kryddiga och orientaliska.

Jag har dock blivit allt känsligare för dofter vilket gör att jag ofta skippar parfym. Det är många som lider av överkänslighet och får t ex huvudvärk, rinnande ögon eller astmabesvär. Efter jag drabbades av en lunginflammation förra våren har det för min del blivit ännu värre. Andningsvägarna krampar och det är väldigt få dofter jag klarar av överhuvudtaget. 

Därför är det svårt att hitta rätt sammansatt produkt som både luktar gott, men inte för stark och som gärna får stanna kvar på huden ett tag och inte irritera andningsvägarna. Jag tycker ju fortfarande om dofter och dofter påverkar ju våra sinneslag på olika sätt.

De som står på min parfymhylla just nu är:

Weleda Jardin de vie Agrume Weleda Jardin de vie Granade  By Sara Fresh Vanilla Perfume Oil Leahlani Perfume Oil Orchidé Korres Vanilla-Freesia-Lychee Monotheme White Musk.

Kort kan jag nämna lite om dessa på hyllan. Weledas Jardin de vie är rätt så skarpa och intensiva. När jag använder mig av dem brukar jag spraya lite lätt på klädesplagg. Fresh Vanilla Perfume Oil är underbar mjuk och behaglig i sin doftsättning med inslag av vanilj och kola. Håller riktigt bra för att vara eko parfymolja. Leahlani Perfume Oil Orchidé har en kraftig men ljuvlig orchidé doft. Tror det beror på sammansättningen att jag faktiskt inte får obehag av den. Den är väldigt doftrik så ytterst lite behöver appliceras. Korres Vanilla-Fresia-Lychee är en mjuk, kryddig, fruktig, pudrig med långvarig hållbarhet. Monotheme White Musk frisk mjuk mysk doft.

Klicka gärna på länkarna som finns under bilden ovan vid parfymernas namn och läs mer om vad jag har skrivit om dem. Korres edt Vanilla-Freesia-Lychee håller jag på att skriva en recension om just nu så den dyker upp i veckan =)

Andra naturliga/ekologiska parfymer jag skrivit om och recenserat tidigare:

Lavera Body SPA EdT 

Nyfiken på de exklusiva dofterna från Florascent?

Flower Power roll-on perfume från Akamuti

Vitalising Perfume Oil HM Conscious

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.