1 mars 2024

Varför välja ekologisk skönhet

Varför välja ekologisk skönhet

Huden är kroppens största organ som också har till uppgift att skydda mot yttre påverkan.  Huden behöver näring från t ex vitaminer, mineraler, fettsyror och antioxidanter. Det vi smörjer in oss med tas till en viss del upp av huden och vidare ut i kroppen. Hur stor procenthalt av det vi applicerar på huden som sedan tas upp och eventuell vidare ut i kroppen är helt  beroende av olika faktorer. T ex så är ämnens molekylstorlek av stor betydelse, vattenlöslighet, hudens kondition samt vart på kroppen vi applicerar. 

Syntetiskt vs Naturligt

En syntetiskt framställd ingrediens kan mycket väl ha ett naturligt ursprung men måste renas (raffineras) innan den kan bli användare duglig. Reningen sker med lösningsmedel. Det kan även finnas kvar rester av lösningsmedel efter själva processen. En raffinerad (upphettad/renad) olja förlorar all sin näring. En kallpressad vegetabilisk olja behåller däremot sin näring.

Mineralolja (paraffin, vaselin, petrolatum) är mjukgörande och skyddande för huden genom att den lägger sig som tjockt skyddande hinna men tillför inte huden någon näring. 

Kallpressad vegetabilisk olja är vårdande och ger huden näring.

Silikoner i hud och hårvård ger en mjuk och silkeslen känsla. Silikoner kapslar in i ett hölje som ger den superlena känslan men ger inte någon näring.

 

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel tillsätts i produkter som innehåller vatten för att bakterier inte ska frodas. Parabener som är syntetiskt framställt är det konserveringsmedlet som är mest omdiskuterat. Enligt Läkemedelsverket anses methyl- och ethylparabener vara säkra i hudvård. Många anser dock att alla parabener är hormonstörande och cancerogena.  Parabener har försvunnit från många olika produkter i dagens läge. Methylcloroisonthiazolione (MCI) är ett alternativ som började användas istället för parabener. MCI är dock ett mycket starkt allergiframkallande ämne. 

Naturliga varianter på konserveringsmedel är alkohol från växtriket, potassium sorbate och kaliumsorbat (neutraliserad sorbinsyra som finns naturligt i frukt och bär). En del eteriska oljor samt även e-vitamin som är en antioxidant används som konserveringsmedel.

Parfymer

Syntetisk framställda parfymer innehåller oftast ftalater (för att få parfymdoften att stanna kvar längre) och det diskuteras om dess eventuella hormonstörande egenskaper. 

Naturliga parfymer/dofter utvinns oftast från eteriska olja tillsammans med alkohol eller eterisk olja tillsammans med vegetabilisk olja. Eterisk olja har visat vissa terapeutiska egenskaper för både kropp och själ (aromaterapi).

Miljö

När vi tvättar av oss följer ju en del av det vi har smörjt in oss med samt de vi tvättar oss med vidare ut i vattnet och ut i naturen. Genom att använda miljövänligare produkter och mer återvinningsbara förpackningar gynnar vi även vår planet och bidrar till en bättre miljö. Silikoner t ex är inte direkt farligt att använda men de är mycket svåra för naturen att bryta ner.

Vad är då naturligt och vad är ekologiskt?

En produkt kan vara 100% naturlig men är väldigt sällan 100% ekologisk.

Naturligt är allt som finns i naturen som växer fritt, det kan även vara odlat. Vatten och mineraler är naturligt. Råolja är faktiskt också naturligt. Allt som finns i naturen är således inte ofarligt eller hälsosamt i sitt ursprungliga skick.

Ekologiskt kan bara odlas fram. Ekologiska odling ska vara fria från syntetiska bekämpningsmedel. 

Därför väljer jag naturlig och ekologisk hudvård

För mig att valet ganska enkelt. Jag väljer produkter som är vårdande och låter huden andas framför produkter som ger en falsk känsla av att förse huden med näring. Samtidigt som jag försöker välja miljövänligare alternativ. 

Spread the love of green beauty choices

Jeanette

Skönhetsbloggare

www.gogreenmakeup.se 

Artikel/gästbloggare skriven  29.01.2018  till ekomakeup.se

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.