29 mars 2024

Naturligt ekologiskt oparfymerat

naturligt ekologiskt oparfymerat

Naturligt ekologiskt oparfymerat

Låt oss gå lite djupare in på det här med eksem, hudutslag och allergier på kroppen. För många personer är det endast helt oparfymerade produkter som gäller. För mig gäller det att alltid vara väldigt noga med vad en produkt innehåller, periodvis är det enda alternativet produkter helt doft/parfym fria och utan eteriska oljor.

Att hitta oparfymerad (utan eteriska oljor) ansiktsvård inom naturliga och ekologiska val är kanske inte jättestort men betydligt större än när det kommer till att hitta något liknande till kroppen i övrigt.

Konventionella produkter har ett så mycket större utbud av just oparfymerade produkter till kroppen. Apoteken i dagens läge erbjuder många olika alternativ.

Många naturliga och ekologiska produkter kan vara anpassade och innehålla ingredienser som ska vara läkande för känslig hud som t ex eksem och psoriasis. I många av de produkterna kan man ofta se en del ingredienser som kan ge lindring men även kan trigga igång.

Oparfymerade naturliga och ekologiska produkter till kroppen

Jag inte sett speciellt många naturliga och ekologiska produkter som är helt fria från doft/parfym/eteriska oljor. Jag går ofta efter hudvård som sägs vara anpassad speciellt för torr och känslig hud. Vilket naturligtvis inte är en någon som helst garanti. Naturliga och ekologiska produkter innehåller ofta välgörande och läkande växter/bär och eteriska oljor. Jag vill ju gärna smörja min hud med något som lindrar och bidrar med fett och fukt samtidigt som de ger näring. Många medicinsk (syntetiskt) produkter ger huden fukt och fett och har läkande egenskaper med bidrar inte med mycker näring.

Coctaileffekt

En del ingredienser är inte direkt farliga i sig men tillsammans med andra kan de frisätta ämnen som är mindre hälsosamma. Oftast nämns det när det gäller syntetiska ämnen.

När det gäller intag av mer än ett läkemedel kan olika substanser som tas samtidigt ge kontraindikationer som kan förhöja eller dämpa effekten av varandra. Läkemedel kan även skapa överkänslighet på helt andra områden-

Naturliga och ekologiska produkter är ju inget undantag. Effekten av vissa växter och framför allt eteriska oljor är väldigt kraftfull. Enskilda ingredienser och speciellt blandning av många olika ingredienser kan naturligtvis skapa irritation på en mycket känslig hud.

Det pratas alldeles för lite om coctaileffekt vilket är en mycket viktigare ämnen än rädslan för (godkända) parabener!

Begreppet känslig hud

Egentligen säger inte “känslig hud” så mycket. En känslig hud uppenbarar sig på många olika sätt beroende på eventuella underliggande orsaker. Generellt gemensamt är att en känslig hud lätt reagerar vid värme, kyla, beröring, den blir lätt röd och irriterad. Graden av känslighet varierar därefter från lätta till mycket kraftiga hudproblem.

Lite fakta:

Histamin finns naturligt i kroppen och är en del av vårt immunförsvar. När kroppen kommer i kontakt med något ämne den inte tål frigör kroppen histamin vilket kan ge eksem, nässelutslag, klåda, flush och rodnad.

Det finns även histaminintolerans där kroppen saknar tillräcklig produktion av diaminoxidas. Vilket oftast ge reaktioner vid intag av livsmedel som innehåller höga halter av histamin.

Jag försökte en gång förklara för en person (inom hudvårdbranschen) varför jag är så försiktig även med produkter som är sägs vara anpassade för känslig hud och noga kollar innehåll.

Jag vill se till att undvika allergener i den mån jag kan. Med gener (ärftlighet) för allergier, eksem och psoriasis som ligger latent (vilande) i kroppen, som helt plötsligt blossar upp med eller utan orsak. Kan jag förhindra att utsätta mig för sådana så är det klart att jag gör det.

Tror nog kanske att jag inte nådde fram med budskapet då jag fick kommentaren

Lustigt att du som är så känslig hud har valt naturlig och ekologisk hudvård

Vad vill jag egentligen förmedla med det här inlägget?

Jo, självklart kan man kunna välja naturlig och ekologisk hudvård även om man är allergiker, har eksem och en känslig reaktiv hud. Det gäller att vara extra medveten och kolla ingredienslistan noga, vilket även jag ibland missar (oftast så himla liten text). Utbudet är dock begränsat.

Jag har ett önskemål om att fler naturliga märken vågar satsar på produkter i sitt utbud utan doft/eteriska oljor/kända allergener ingrediens mässigt för att även täcka behovet för personer som inte klarar just sådana ingredienser.

Jeanette

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.