1 mars 2024

Vart tog definitionen av ett serum och en olja vägen?

Vart tog definitionen av ett serum och en olja vägen?

För mig är definitionen av vad ett serum och en olja är två olika saker.

ett serum en produkt som har en lätt konsistent, absorberas snabbt, går ner på djupet, vattenbaserat, känns lite stram på huden, förbereder och förstärker effekten av efterföljande produkt. Lite som en katalysator.

en olja en produkt som låser in effekt av ett serum, vårdande med rik konsistens och oljebaserad.

Oljebaserat serum kan också kallas ansiktsolja eller ansiktsserum

Nu verkar det inte riktigt finnas någon klar definition. Förutom att ett vattenbaserat serum fortfarande kallas serum. Oljebaserat kan dock kallas både serum eller olja. Jag finner det vilseledande..  

Benämning oljeserum ger tydlig information om vad jag kan vänta mig av produkten.Men att kalla en produkt serum som sedan är en olja är jag inte pigg på alls. Det är tydligen helt legitimt att göra så men för mig som konsument vill jag kunna se på produktens benämning/namn om det är en olja eller ett rent serum jag köper.

Är det bara jag som reagerar på det?

Jag hoppas ni förstår vad jag menar med skillnaden på ett serums konsistens och verkan samt en oljas konsistens och verkan. För mig är det två helt skilda produkter och det framgår inte helt klart vad det är för typ av produkt om en ansiktsolja har benämning ansiktsserum. Det här är ju ingen jag som konsument direkt kan ändra på. Det är jättekul att naturliga och ekologiska marknaden ökar och blir större men inte speciellt kul om de helt plötsligt börjar använda samma benämning för olika produkter. Eller är detta något ytterligare steg i utvecklingen? 

Vad tycker ni?


produkterna på bilden har bra märkning och stämmer överens med vad man kan förvänta sig 


Share some blog love

4 tankar på “Vart tog definitionen av ett serum och en olja vägen?

 1. Håller helt med dig! Har också tänkt på och förvirrats av detta… Kan också bli osäker på detta i förhållande till toner och spray. Anser du det nödvändigt att använda det innan ett serum t ex? Eller blir det bara kaka på kaka?

  1. Skönt att höra att jag inte är ensam om det!
   Experterna säger att om man använder ett ansiktsvatten/toner/mist innan applicering av serum eller olja så tas produkterna bättre upp av huden. En del serum och oljor rekommenderas även att appliceras på fuktig hud. Jag anser det inte vara nödvändigt men tror samtidigt att det förbereder huden för ett bättre upptag.

 2. Jag håller med dig till 110%. Tror att det kan vara missvisande för många.
  Önskar dig ett Gott Slut och Ett Gott Nytt År
  Mona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.