5 mars 2024

CBD-olja bedöms som narkotika

https://pixabay.com/sv/users/herbalhemp-6915040

Jag skrev ju tidigare att jag skulle göra en djupdykningen i det här med CBD-olja som blivit så populärt även i hudvård. 

Som jag förstod det hela så var det lagligt i Sverige med hampaolja som hade en halt av högst 0.2 % av ämnet THC( enligt Statens Offentliga utredningar 2016 )

Den 18 juni (igår) kom dock Högsta Domstolen ut med ett Pressmeddelande att 

CBD-olja som innehåller THC bedöms som narkotika

”Målet rörde CBD-olja som tillverkats av industrihampa. Sådan hampa undantas från definitionen av cannabis och anses därför som växt inte vara narkotika. Enligt Högsta domstolen gäller detta inte om växten har gjorts om till en beredning som innehåller det narkotikaklassificerade ämnet THC. Eftersom CBD-oljan bedöms vara en sådan beredning utgör den narkotika. Det strider inte mot den straffrättsliga legalitetsprincipen att tillämpa regelverket på det sättet.” … läs mer genom att klicka på länken ovan.

Eftersom jag inte är så väldigt insatt i det hela så har jag haft svårt att tolka lagen som den var tidigare och ännu mer nu. Men slutsatsen blir att det kommer att bli förbjudet att sälja CBD-olja i Sverige (?) efter HD beslut 2019-06-18. När det träder i kraft vet jag inget om. Men ni som är intresserade kan ju läsa vidare på bl a Hampa Bloggen

 

 


Share some blog love

8 tankar på “CBD-olja bedöms som narkotika

 1. Hej. Hampafröolja i hudvård just hampafröolja och inte CBD olja. Det är två olika oljor. CBD olja görs på blommorna och den som varit tillåten har haft begränsningar med halten THC som är rusgivande så att inte CBD olja ska kunna ge rus.
  Hampafröoljan innehåller ingen THC, den har bara de goda effekterna och den påverkas inte av denna lagändring. Det har funnits CBD-salva som använts som en lugnande salva på irriterad hud. Den innehöll CBD olja med väldigt låg eller ingen halt THC, men dessa finns nu inte att köpa.
  Vi får se hur det utvecklas. Hampa är en suverän växt som går att använda till så mycket, samt är lätt att odla, växer snabbt och man kan använda hela plantan. Dessutom är den inte i behov av besprutning, då den naturligt stöter bort ohyra,vilket gör den lätt att odla ekologiskt.
  Så fram för mera laglig hampafröolja i hudvård.

  1. Tack Maria för att du tog tid att läsa och kommentera =) Tack för din information också, det hjälper att förstå skillnaden på den lagliga Hampan och den olagliga.
   Det bli alltid lite klurigt när en växt kan hanteras både lagligt och olagligt beroende på hur och vad som framställs av den 😉
   Ha en fin Midsommar!

 2. Hej! Om CBD-oljan innehåller THC så är den olaglig efter HD:s beslut, trots att EU godkänner max 0,2% THC då det är en så pass liten mängd som inte kan påverka kroppen på något sätt.

  1. Tack för din kommentar 😀 Då har jag dragit rätt slutsats 🙂 Ska bli intressant att följa konsekvenserna av det hela.
   Ha en trevlig sommar!

 3. Ough, vart rädd där då jag velat testa kosmetisk CBD för akne. Men ser ut som att i de flesta fall (särskilt i hudvård då) att CBD-olja inte innehåller THC? Utan fokus är mer på Cannabidiol-mängden.
  Däremot är det skumt hur Bodystore tagit bort alla CBD-produkter från sitt sortiment

  Enligt Livsmedelsverket får det dock att låta som att även CBD är olagligt utan läkares tillåtelse https://lakemedelsverket.se/OVRIGA-SIDOR/Vanliga-fragor-om-CBD/
  Nu vart det förvirrande igen

  1. Jag håller med, det är mycket förvirrande. Men enl HD beslut så kommer alla produkter som innehåller CBD (som enl EU är laglig då den innehåller högst 0,2% THC) nu att bli olagliga. Så det kommer tyvärr även att gälla hudvård som innehåller CBD. Trots att CBD har låg halt så innehåller den trots allt THC.
   Ha en fin Midsommar!

 4. Jäklar vad tråkit. Jag använder dagligen CBD och har verkligen fått ett bättre liv, men jag antar att det är som med allt annat: Tjänar inte staten några pengar så är det dags att gå in och kontrollera en marknad. Jag har kontaktat stället där jag brukar handla CBD och fått förklarat att dom nu börjat ta bort ALL thc i sina produkter så att dom åter är lagliga.

  Brukar handla från: http://www.naturalhemplife.se

 5. Cannabidiol (CBD) är en av många cannabinoidföreningar som finns i cannabis. Det verkar inte som att förändra medvetandet eller utlösa en ”hög”. En senaste uppsving i vetenskapliga publikationer har funnit prekliniska och kliniska bevis som dokumenterar värdet för CBD i vissa neuropsykiatriska störningar, inklusive epilepsi, ångest och schizofreni. Bevis pekar mot en lugnande effekt för CBD i centrala nervsystemet. Intresse för CBD ångest som behandling av ett brett spektrum av störningar har exploderat, men det finns fortfarande få kliniska studier av CBD i den psykiatriska litteraturen.

Kommentarer är stängda.