26 maj 2024

Avena Sativa Oil – Havreolja

Avena Sativa Kennel Oil - Havreolja
Avena Sativa Oil – Havreolja är rik på fettsyror och antioxidanter,  e-vitamin samt högandel Omega-6. Sägs även bekämpa ålderstecken och skadad hud. Med antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper sägs den vara  effektiv vid problem med hudsvamp och eksem. 
Avena Sativa Kernel Oil

Havre sägs ju vara bra för känsliga och oroliga magar och även hjälpa till att hålla blodsockernivåerna på plats. Många hudkrämer som rekommenderas för känslig och irriterad hud innehåller havreolja och/eller beta-glucan. Som också har visat sig vara bra för bl a hudproblem som rosacea och eksem genom att den lugnar, återfuktar och ska ha en klådstillande effekt.

Eksem och hudsvamp

Eksem och hudsvamp går ofta hand i hand. Då havreolja ska ha antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper sägs den lämpa sig bra och kan ge lindring vid sådana besvär. 

Havreolja i ren form

Många produkter innehåller havreolja tillsammans med andra välgörande ingredienser.  Jag var nyfiken på att testa ren havreolja. Inte så lätt att få tag i direkt, de flesta innehåller fler ingredienser. När det kommer till kallpressade vegetabiliska oljor som bl a jojoba, mandel, argan, hampa, och avocado så föredrar jag dem i ren form.

Avena Sativa Oil – Havreolja

Den havreolja jag köpte kommer från Organics Makers, oljan har ursprungsland Finland. Den här havreoljan är kall extraherad och har en torrhetsgrad på 5,6 som räknas till medel torr olja.  Det går att använda oljan ensam som huden eller blanda i hudvård.  Man kan även ta lite hydrolat och några droppar olja i handflatan och massera in på huden så blir det som en fuktkräm.

Mitt omdöme

Jag köpte en 30 ml flaska med pump. Flaskan är av brunt glas.  Pumpen doserar bra fast jag tycker att den ger en aning för stor mängd, så det gäller att använda lätt tryck.  Havreolja har en djup gul färg och en tydligt doft av havre. Till en början tyckte jag inte speciellt mycket om doften men efter ett tag blev jag van.

Avena Sativa Kennel Oil - Havreolja

Jag upplever oljan som halvfet, den beskrivs som medeltorr.  Jag brukar använda havreoljan när huden visar symtom på irritation och klåda. Då använder jag den ren som den är, applicerar till natten.  Även vid mer punktbehandling utspridda eksem på benen och armarna som kliar brukar jag testa med att lägga ett tunt lager med olja. Till kroppen allmänt tillsätter jag ibland några droppar till min vanliga kroppslotion innan jag applicerar den.

Effekt

Inte är det något  universalmedel som trollar bort irritationer på studs. Dock tycker jag att havreoljan ger en viss lindring och samtidigt mjukgörande och återfettande.  Jag tror nog dock att jag föredrar att ha havreolja som ingrediens i t ex en balm, salva eller lotion mot att använda den ren på huden. Det blir då lättare att smörja in huden. Då kan den även få ge effekt  i förebyggande eller underhållande syfte, mer långsiktigt vilket jag tror är bäst för en mer kronisk irriterad hud.

Organic Makers – Avena Sativa – Ekologisk Havreolja30 ml ca pris 148 kr

Avena Sativa Kennel Oil - Havreolja

Ingredienser/INCI; Avena Sativa Kernel Oil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.