1 mars 2024

Min doftfria hudvårdsrutin

min doftfria hudvårdsrutin

Min doftfria hudvårdsrutin

Känslig hud

En känslig hud kan vara fet, bland hy, acne, torr, mogen även en hud som ser normal ut kan uppleva diffusa besvär som tyder på en viss känslighet. Underliggande orsaker som t ex allergier, hudsjukdomar, läkemedel, nedsatt immunförsvar, inflammationer  mm kan öka eller trigga igång känsligheten. 

Hur en känslig hud uttrycker sig är väldigt individuellt. Allt från små irritationer, klåda, utslag, hetta, rodnad och stickande som kan leda till jobbigare besvär och inflammationer. Lite som med torr hud. Det finns ju olika graderingar av torr hy.

Produkter för känslig hud

Det jag har lärt mig av livserfarenhet är att om en produkt sägs vara utvecklad och anpassatd för en känslig och reaktiv hud så är det inte säkert att den passar just ’min’ känsliga huds aktuella besvär. Likadant med vissa ingredienser. När det gäller naturkosmetik/ekologiskt kan det vara svårt att hitta helt neutral produkter. Många innehåller både växtextrakt och eteriska oljor. Även om de är väl utvalda för deras läkande, lugnande och skyddande egenskaper kan de vara starkt allergena.

Produkter utan doft

Det som oftast brukar fungera i första hand (för mig i alla fall) är att satsa på doftfria/parfymfria produkter. Med parfymfria menar jag även fria från eteriska oljor. Sedan finns det en mängd olika ingredienser som man individuellt kan behöva ha koll på som man vet att man tidigare reagerat på eller är allergisk mot. 

Därför gör jag valet att emellanåt köpa ‘vanliga’ doftfria produkter när utbudet inom naturkosmetik och ekoprodukter är begränsat men ser ändå till att de innehåller så få av de ingredienser jag helst undviker.  Nu börjar det dock dyka upp mer doftfria alternativ även inom Naturkosmetik och eko.  

Min doftfria hudvårdsrutin

Just nu kör jag en ‘helt doftfri’ hudvårdsrutin. Jag misstänker att i samband med att min läkare satte in en ny medicin i december och i och med att jag upplever en del av biverkningarna i gruppen ‘vanliga biverkningar’, verkar det som om huden blev sekundärt påverkad med ytterligare känslighet. 

Jag kan ju hoppas på att det är tillfälliga sidoeffekter samt att läkemedlet per se ger effekt. Men jag tänkte att lika bra att satsa på att bara använda helt doft/parfymfria produkter en period och se om det lugnar ner huden under läkemedlets invänjning perioden 😉

Mina hudvårdsprodukter just nu

Det här är de produkter jag använder i min hudvårdsrutin just nu. De ska (sägs) vara milda, speciellt att använda vid hudproblem där lugnande egenskaper önskas samt när rejäl återfuktning och skydd även är önskvärt. 

min doftfria hudvårdsrutin

Oat Milk and Oil Cleansing doftfri – Lumene Nordic Hydra

Ska vara en skonsam ansiktsrengöring som tar bort makeup, smuts, rester av solskydd även ögonmakeup samt lämna huden återfuktad. Är berikad med nordiskt havre i form av havremjölk och havreolja. Ska passa all hudtyper och vara perfekt för torr, uttorkad och känslig hud. Beskrivs som  en silkeslen och oparfymerad olja-vatten-emulsion. 

Konsistensen är som en lätt lotion. Jag hade nog förväntat mig en lite oljigare konsistens då jag hade trott den skulle vara mer som en Oil to Milk rengöringar jag har.  Men så vart inte upplevelsen, men den fungerar rätt hyfsat ändå. Dock gillar jag fylliga och krämigare rengöringar bäst.

Aquamarine Bliss Treatment Toner – MPicaut

En hybrid mellan ansiktsvatten och toner enligt Mette själv. Prebiotika och havreextrakt som lugnar, hjortron och havtorn som återfuktar samt B-Circadin ett blomextrakt som skyddar hyn mot föroreningar och blått ljus (datorer/skärmar)

Den har en svag doft av ros då den innehåller bl a rosenvatten. Jag upplever den som väldigt skön och både lugnande och återfuktande även om min hud nu är inne i en irritations fas av det mesta den kommer i kontakt med. Vilket för mig bevisar hur viktigt det är att man (vågar) testar sig fram även om jag oftast brukar vara försiktig i överkant *haha 

min doftfria hudvårdsrutin

Oil Serum Sensitive – Organics by Sara   

Ett oljeserum som ska återfukta, binder fukt  och anti-inflammatoriska komponenter som lugnar. Utan eteriska oljor eller örtextrakt. Fritt från nötoljor. Oil Serum Sensitive kommer snart att lanseras , jag var med i testpanelen =)

Jag upplever det här oljeserumet som riktig fylligt och för mig fungerar det som en återfuktande och lugnande olja. Använder det innan fuktkräm. 

The ONE Face Oil  – Floranie

Ansiktsolja med CBD och CBG. Floranies ansiktsolja innehåller 10% CBD (1000 mg 0,2% CBG (20 mg). Egenskaperna  med denna oljan är att minska inflammation, göra huden mindre känslig, återfukta huden samt  bidra till en frisk hud.

Den här oljan doftar ingenting alls, vilket är ovanlig för CBD  i hudvård ;). Den är fyllig men ändå lätt. Mjuk att applicera på huden och jag upplever den som väldigt återfuktande samt lugnande. Jag håller på att skriva ett mer ingående inlägg/recension av Floranie The One Face Oil och CBD i hudvård så håll utkik efter det lite längre fram.

Eye Cream utan doft- SantaVerde Naturkosmetik

Den här ögonkrämen innehåller ren aloevera juice som ska ge en intensiv återfuktning. Lugnande extrakt som ska minska svullnader och lugna irritationer. 

Konsistensen är som en fyllig lotion. Tycker att den fungerar bra med att hålla just det känsliga området återfuktat.

min doftfria hudvårdsrutin

Basis Sensitive Moisturizer utan doft – Lavera Naturkosmetik

Basis Sensitive Serien har nyligen lanserat några helt doftfria produkter. Original serien Basis Sensitive ska ju vara av den mildare varianten men jag har alltid tyckt att den har en ganska påtaglig doft. Så när Lavera lanserade Basis Sensitive Moisturising Cream utan doft köpte jag en tub för att testa. Den ska lugnande fuktgivande egenskaper.

Konsistensen är som en fylligare lotion. Jag upplever den bra återfuktande och lätt att applicera. Passar både som dag och natt kräm. Jag missade dock att den innehåller Trollhassel- vilket i och för sig är en ört som ofta används som ingrediens för att minska rodnad, utslag, klåda & svullnad i huden. Men som jag försöker undvika pga en tidigare reaktion som eventuellt kan ha varit en korsreaktion men ändå bra att undvika (läkarens input)  Men peppar peppar verkar som huden inte reagerar på det just nu (kan ju ha att göra med mängd och koncentration)

Rich Cream utan doft – SantaVerde Naturkosmetik

The Rich Cream ska ha lugnande och vårdande egenskaper och vara intensivt fuktgivande. Basen är Aloe Vera Juice plus en hel del vegetabiliska oljor.

Konsistensen är som en krämig lotion. Ger en mjuk silikon lik känsla på huden. Rich Cream känns rejält återfuktande. Passar både som dag och natt kräm. Längst ner på INCI-listan står silversulfat (?). Silver ska ju ha ett antimikrobiellt bredspektrum. Antar dock att det är en väldigt liten mängd tillsatt då ingrediensen är längst ner på listan.

Face Balm – Organics by Sara

Facial Balm – multibalm som innehåller bl a jojobaolja,baobabolja och nyponfröolja.

Jag använder denna salvan/balmen på extremt torra partier, läppar, nagelband mm Även att blanda med foundation när det är kallt ute. Ger ett extra glow till din foundation.

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.