5 mars 2024

Tips på hur du stegvis byter ut till naturliga och ekologiska produkter

När dina nuvarande produkter tar slut eller passerat hållbarhetsdatum, välj då ett av de grönare alternativen som finns. Låt övergången ske stegvis.När det gäller hudvård skulle jag rekommendera som max att byta ut en eller två produkter samtidigt. En detox period påbörjas oftast när du går över att från att ha använt en hel del syntetiska ingredienser. Huden behöver bli helt fri från dessa innan den välgörande effekter av de naturliga ingredienserna kan visa sitt rätt jag.

Vilka produkter är bäst att börja med att byta ut?

Kroppsprodukter (dusch, lotioner, krämer) anser de flesta är lättast att byta ut. Deodoranter kan dock vara ett svårt kapitel. Har man dessutom tidigare använt deodoranter som innehåller aluminium (anti-perspirant) kan övergången bli väldigt påtaglig. Överhuvudtaget upplevde jag deodorant bytet som det jobbigaste.

Hårprodukter Detox perioden kan ta tid och under den tiden upplever de flesta att håret t ex fortare blir fett och inte alls känns lika fräscht som vid användning med vanlig hårvård. Det är som sagt en övergångsperiod, men bra att veta att även om det kan kännas hopplöst så blir det bättre.

Ansiktsprodukter kan naturligtvis också vara knepigt men för mig gick det utan större problem. Det är också lite beroende på vilken typ av produkter som använts tidigare. Silikon- och mineraloljebaserade produkter ger ju en speciellt känsla av att huden blir mjuk och smidig. Även här kan en viss detox period bli aktuell, som eventuellt kan ge en tillfällig obalans i huden.. En del upplever att huden reagerar med att det ploppar upp lite orenheter som t ex finnar. Det är också en övergående fas innan huden vant sig och innan man riktigt har hittat fram till produkter som passar in på ens egen hudtyp.

Makeup däremot behöver inte direkt någon invänjningsperiod förutom om man använt många produkter med t ex silikon. Jag upplevde att det tog lite tid innan jag vande mig vid  och kom fram till det bästa sättet att applicera den naturliga varianten av makeup för att få ett lika bra resultat som med tidigare konventionella makeup produkter. Mascara är nog den makeup produkt som är väldigt svår att få lika bra resultat som med konventionella. Konventionell mascara brukar faktiskt vara det som de flesta har svårt att släppa. Nuförtiden finns det dock mycket bra naturliga och ekologiska makeup produkter. Pigmentrika, bra hållbarhet och som ger mycket bra resultat. Till skillnad mot vad som fanns att välja bland då jag började börja byta ut min hudvård och makeup år 2009 😉  

Mina 5 råd

  1. Ha tålamod, ge inte upp! Det kan ta ett tag innan huden blir vän med de naturliga ingredienserna
  1. Byt inte ut alla produkter samtidigt. Försök att begränsa till ett par stycken åt gången. Ge huden lite tid på sig att stegvis vänja sig vid det nya.
  2. Om du har känslig hud så kan det vara bra att ta det lugnt med eteriska oljor. Undvik produkter med väldigt många eteriska oljor i början. Det blir då också lättare att kunna fastställa om du skulle reagera negativt på någon specifik olja.
  1. För en känslig hud kan det också vara bra att i början undvika att samtidigt använda flera olika produkter som har innehåller massor olika ingredienser från växtriket. Låt huden successivt få vänja sig vid de nya.
  1. Hårvård, deodorant och mascara är de produkter som det oftast är svårast att bli nöjd med vid övergången.

Spread the love of green beauty choices

Jeanette

Skönhetsbloggare

www.gogreenmakeup.se

Artikel/Gästbloggare  skriven  29.01.2018 för ekomakeup.se

Share some blog love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.