5 mars 2024

[Recension] Hand Sanitizers – Handdesinfektion

handdesinfektion

Så här tyckte jag om dessa 3 olika handesinfektionsprodukter från Dr Bronner’s, Dr Mercola och Clean Well

handdesinfektion

Dr Bronner’s Hand Hygiene Spray Lavendel  59ml ca pris 79kr,  är NATRUE certiferat och  innehåller ekologisk fairtrade etylalkohol (etanol) (62%), vatten, ekologisk glycerin, ekologisk lavendelolja. Flaska med spray. Doftar mycket lavendel. Känns inte uttorkande på huden. Kan även användas som luktrenare (air-freshener)

Dr Mercola Organic Hand Cleanser Iced Mint & Vanilla 60ml ca pris 60 kr(iHerb), Innehåller bl a ekologisk spannmål alkohol, aloe vera, kamomill, pepparmintolja, tea tree oil, vaniljextrakt.
Kommer i tub med snäpplock. Konsistensen är som en lotion. Lukar härligt frisk av pepparmint (påminner om polkagrisdoft) med inslag av vanlij. Doften av tea tree träder fram efter man applicerat och smörjt in händerna. Den doftar ganska mycket

Clean Well Natural Hand Sanitizer Orange Vanilla Alcoholfree 30ml ca pris 30 kr(iHerb). Liten och bra förpackning med spray att ha med i väskan. Helt utan alkohol. Innnehåller bl a Timjan, aloe vera, oregano olja. I Clean Wells Hand Sanitizer är den aktiva ingredienen timjanolja 0,05% som ska vara bakteriedödande. Luktar örtigt med svaga inslag av apelsin och vanilj.

Så vilka av de här tre tyckte jag bäst om? Helt ärligt måste jag säga att jag fortfarande har lite svårt att få till känslan av att både Clean Well och Mercola verkligen kan uppnå tillräckligt bakteriedödande effekt som de utlovar. Det kan ju bero på att vanligt handdesinfektionmedel oftast har en mycket stark typiskt desinficeringsdoft av alkohol och det är mycket den som jag förknippar med bakteriedödande effekt. Dr Bronner’s Lavendel Spray inger en säkrare känsla. Men för all del, jag kan ha fel 

Jag tror starkt på aromaterapi och eteriskaoljor samtidigt som jag har stor respekt för hantering av dem. Neal’s Yard Remidies har en Organic Defence Hand Spray som tilltalar mig med sitt innehåll av bl a ekologisk alkohol samt eteriska oljor som timjan, citrongräs, lavendel, vetiver, trollhassel, kanel blad. Den får bli nästa köp!

Org Defence Hand Spray 50ml Neal's Yard bild lånad från Eteritiques Facebooksida

Share some blog love

2 tankar på “[Recension] Hand Sanitizers – Handdesinfektion

  1. Jag undersökte lite om handsanitizers för några år sedan och det verkar som att de måste innehålla minst 60-70 % alkohol för att ha en bakteriedödande effekt, så din instinkt verkar ju var rätt. 😉
    Hoppas du har en fin sommar! 🙂

  2. Jag har också lite svårt för vissa ekologiska handesinfektionsprodukter. Av samma skäl som du gissar jag, tror att jag förknippar den uttorkande alkoholen med ”rent”. Det var likadant när jag bytte över till ekologisk hår- och hudvård. I början kände jag mig inte ren eftersom huden inte var lika torr…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.