1 mars 2024

Kan man vara allergisk mot mineral makeup?

Jag kommer att  lägga upp ett inlägg med tips på några mineral foundations som jag testat och fastnat för. Men innan det vill jag passa på att informera lite om just Mineral Foundation i sig själv.

En del kan uppleva allergiska reaktion som t ex hud irritationer efter användningen av mineral makeup. Det kan bero på överkänslighet mot Bismuth som ingår i en del mineral makeup produkter. Bismuth kan orsaka klåda och irritation. Om man reagerar med en kraftig reaktion som svullnad, rodnader eller nässelfeber kan det ju även vara så att det kan vara borsten som är boven. Borsten du använder kan vara gjord av djurhår och är man känslig kan man reagera på det. Att använda syntetiska borstar minskar risken för obehag. Det kan också bero på att det är tillsatt andra ingredienser i mineralmakeupen som gör att du reagerar. Långt ifrån all mineral makeup är gjord av 100% mineraler.

Man kan alltid göra ett litet allergitest genom att applicera med fingret en liten mängd foundation på handleden eller i armvecket, om det fungerar utan problem kan man fortsätta att testa en liten mängd på ansiktet.

För de flesta fungerar Bismuth utan problem, för en del andra inte alls utan de reagerar istället med klåda, speciellt när det är varmt och man svettas.

Fördelen med mineral makeup är  bl a att mineraler inte innehåller några konserveringsmedel eller andra skadliga ämnen, den är bra för känslig hud, är anti-inflammatorisk, är täckande  men täpper inte till porerna utan låter huden få andas. Bakterier kan inte växa i mineraler. Innehåller ett naturligt skydd mot solen (solskyddsfaktorn kan variera mellan olika produkter). Perfekt att dölja acne, ärr, rosacea, rodnader och andra hudproblem. Huden får en jämn och lyster, även om du kanske behöver applicera lite extra för att få den täckning du vill ha, så smälter mineralfoundation samman med huden och den ser helt naturligt ut.

Även om mineral makeupen håller sig fräsch hela dagen så är den väldigt lätt att tvätta av.

Nedan har jag sammanställt lite kort information om några mineral makeup produkter med hjälp av fakta från www.mineralmakeupreview.com och olika produkters hemsidor.

Det är inte alltid så lätt att läsa på den lilla texten över ingredienser på förpackningarna så här är i alla fall lite information om vad nedanstående produkter innehåller ; )

Mineral Makeup Ingredients:

Avon Mineral Foundation
Ingredients: Active Ingredient: Titanium Dioxide 5.0%
Inactive Ingredients: Iron Oxides, Mica, Bismuth Oxychloride, Nylon-12, Methylparaben, Imidazolidinyl Urea, Kaolin, Lauryl Pca, Zinc Pca, Phenyl Trimethicone, Sodium Pca, Lecithin, Urea, C12-15 Alkyl Benzoate, Silica Dimethyl Silylate, Trehalose, Polyquaternium-51, Sodium Hyaluronate, Ascorbyl Palmitate, Atelocollagen, Beta-Carotene, Retinyl Palmitate, Sodium Chondroitin Sulfate, Tocopherol

Bare Escentuals bareMinerals 
Mineral Makeup Ingredients: Titanium Dioxide, Zinc Oxide, Bismuth Oxychloride, Mica, Iron Oxides,

c/o Naturkosmetik mineralsmink
Mica (CI 75170), Titandioxid (CI 77891), Zinkoxid (CI 77947), Kaolin (CI 77004)  Naturliga färger kommer ifrån: Järnoxider (CI 77491, 77492, 77499), Ultramariner (CI 77007)

EM Everyday Minerals
Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxide.*Original Glo and Semi-Matte contain zinc oxide

Green People Organic makeup – Pressed Mineral Powder

Ingredients: Talc, Triticum vulgare (wheat) starch*, Zinc oxide, Silica, Octyldodecanol, Caprylic/capric triglyceride, Lauroyl lysine, Zinc stearate, Glyceryl caprylate, Cera alba (beeswax)*, Simmondsia chinensis (jojoba) seed oil*, Helianthus annuus (sunflower) seed oil, Cinnamic acid, p-Anisic acid, Tocopherol. May contain: CI 77891, CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77007, CI 77288, CI 77289, CI 77742, CI 77510, CI 77163 (mineral pigments). *10.21% organic / 100% natural ingredients.

HHCosmetics
Mica ,Titandioxid (CI 77891), Zinkoxid,Järnoxider, Ultramarinblå , +/- Kaolin

Isadora
IsaDora Mineral Foundation Powder
ingredients: Mica, Zinc Oxide, Amethyst Powder, Citrine, Tourmaline, Aquamarine Powder [may contain: CI77891, CI77491, CI77492, CI77499, CI77007, CI77742, CI77163, CI77510, CI77288, CI77289].

Lily Lolo
Mica, Zinc Oxide, Titanium Dioxide, Iron Oxides, Ultramarine Blue.

Lotus Pure Organics  – Loose bio-mineral Foundation
ACTIVE INGREDIENTS: Titanium Dioxide (CI 77891) 11%, Zinc Oxide (CI 77947) 6% Other Ingredients: Mica (CI 77019), Silica (Amorphous), Origanum Vulgare Leaf Extract, Thymus Vulgaris (Thyme) Extract, Cinnamomum Zeylanicum Bark Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) FlowerExtract, Hydrastis Canadensis (Golden Seal) Root Extract, Iron Oxides (CI 77499, CI 77491, CI 77492), Ultramarine Blue (CI 77007).

Lotus Pure Organics –  Pressed bio-mineral Foundation
ACTIVE INGREDIENTS: Titanium Dioxide (CI 77891) 11%, Zinc Oxide (CI 77947) 6% Other Ingredients: Mica (CI 77019), Silica (Amorphous), Dimethicone, Zinc Stearate, Origanum Vulgare Leaf Extract, Thymus Vulgaris (Thyme) Extract, Cinnamomum Zeylanicum Bark Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Extract, Hydrastis Canadensis (Golden Seal) Root Extract, Iron Oxides (CI 77499, CI 77491, CI 77492), Ultramarine Blue (CI 77007).

Mary Kay Mineral Makeup
Ingredients:
Talc, Zea Mays (Corn) Starch, Zinc Stearate, Dimethicone, Boron Nitride, Zeolite, Methylparaben, Sorbic Acid, Ethylene/Methacrylate Copolymer, Propylparaben, Tetrasodium EDTA, Isopropyl Titanium Triisostearate, BHT, Iron Oxides, Mica

Mine minerals
mica, titandioxid, zinkoxid och järnoxid.

Sheer Cover 
Mineral Makeup Ingredients:  Active Ingredients:
Zinc Oxide, Boron Nitride, Bisabolol, Aspalathus Linearis Leaf Extract, May Contain (+/-): Bismuth Oxychloride, Titanium Dioxide, Mica, Iron Oxides

TIKEI
Mica, Titanium Dioxide, Boron Nitride, Zinc Oxide, Iron Oxidesy.

Youngblood Loose Mineral Foundation 
Ingredients: Titanium Dioxide, Bismuth Oxychloride, Mica, Iron Oxides.

Share some blog love

3 tankar på “Kan man vara allergisk mot mineral makeup?

 1. Är inte titandioxid och zinkoxid hett omdebatterade i solskyddsprodukter?
  I nanoform och vid utsatthet av solsken kan dessa bli cancerframkallande vad jag förstår, hur tänker ni kring detta?
  Har använt bareminerals länge just för att det är 100% naturligt och nu känns det inte alls bra.
  Finns det någon tröst?
  Vänligen Annelie

 2. jag är ju ingen expert på området men som jag har förstått det så är det just nanopartiklarna som varit omdebatterade. Med värden som räknas som farliga att inandas mäts i mindre än 0,1 micron. Zink- och titandioxid partikelstorlek i det flesta märkena mineralsmink brukar vara grövre. De brukar framgå numera att det inte innehåller nanopartiklar just därför att det har visat sig vara skadligt.

 3. Lucy minerals är ett annat bra märke att rekommendera. Tycker man att man har för torr hy för mineral smink så är deras original formula något att rekommndera då den innehåller en massa härliga ämnen som får huden att kännas återfuktad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.