19 april 2024

En ny certifieringsstandard – COSMOS

Med på Urtekrams pressfrukost fanns även Valérie Lemaire som är general manager (CEO) för Ecocert Greenlife. Hon berättade om den nya certifieringsstandarden COSMOS. 

En ny internationell certifieringsstandard har kommit. Den grundades dock redan i juni 2010. Tillsammans har certifieringsorganen BDHI (Tyskland), Cosmebio (Frankrike), Ecocert Greenlife SAS (Frankrike), ICEA (Italien) och Soil Association (Storbrittanien) utvecklat COSMOS (COSMetic Organic Standard).

Kriterierna för Cosmos certifiering är höga.Full dokumentation av alla ingredienser från producent till produktion. Spårbara ingredienser. Höga krav på förvaring, städning av lokaler mm Det räcker inte med att produkten innehåller rena ingredienser utan det är krav på att även t ex städning sker med ekologiska/naturliga/miljövänliga medel.

Cosmos har två olika certifieringar Cosmos Natural och Cosmos Organic.
Cosmos Natural – 95% – 100% av ingredienserna måste vara av naturligt ursprung. Maxiumum 5% får vara av syntetiskt ursprung
Cosmos Organic – 95% – 100% måste vara av naturligt ursprung. 95% – 100% måste komma från ekologiskt odlande.

Med den gemensamma certifieringsstandarden vill COSMOS underlätta för konsumenten och ge dem en bättre vägledning genom att ha en (1) märkningen istället flertalet olika. Dessutom samtidigt kunna erbjuda en certifiering med höga krav på produkterna.

Jag pratade lite med Valérie efter presentationen eftersom det här med certifiering av produkter är något jag verkligen tror på kan hjälpa och vägleda oss konsumenter väldigt mycket när vi ska välja naturliga och ekologiska alternativ. En sak som dock är väldigt viktigt och de var vi båda överrens om är det att öka kunskapen bland konsumenterna om vad som är naturligt och vad som är ekologiskt.

In English: At the Urtekram pressevent, Valérie Lemaire CEO Ecocert Greenlife spoke about the new (founded in 2012) Cosmos certification standard (COSMetic Organic Standard).

Share some blog love

En tanke på “En ny certifieringsstandard – COSMOS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.