26 maj 2024

I onsdags var det Höstmys hos Weleda

med en mini-workshop om örter och växter med fokus på spa, som Lisen Sundgren (homeopat och herbalist) höll i.  Weleda Sverige har flyttat sitt kontor från Järna till Södermalm i Stockholm. På Mariaberget i Villa Ludvigsberg som är en byggnad från 1860-talet, har Weleda sina lokaler nu. Med utsikt över Riddarfjärden. Lisen är mycket kunnig i detta ämne och som alltid vid hennes föreläsningar sprider hon inspiration så det lyser om henne =) Här kommer lite utdrag av all information Lisen försedde oss med under kvällen.

Rosmarin känner nog de flesta till. Rosmarin har en doft av mynta/mentol som är värmande, upplyftande, antiseptisk, kramplösande, hostdämpande samt även bra för minnet. Om man t ex sitter i ett utdraget möte eller föreläsning och börjar känna att fokuseringen avtar kan man med hjälp av att dofta på lite rosmarin kvickna till.

Enbär har en bakteriedödande effekt, och sägs stimulera matsmältning. Genom att tugga på ett enbär före eller efter maten kan man unvika uppblåst mage. Eftersom enbär har en bakteriedödande effekt sägs det vara bra att tugga 1-2 enbär per dag för att hålla borta infektionen vilket passar bra i dessa förkylning och influensa tider. Enbärste är urindrivande. Det gäller dock at hålla sig till max ett par enbär per dag eftersom för mycket enbär skadar njurarna.

Lisen gjorde iordning en kroppsskrubb som vi fick testa på händerna. Här användes Celtic havsalt som är oraffinerat salt och så valde vi Weledas senaste tillskott Evening Primerose Body Oil, två delar salt en del olja. I den stora fina skålen hällde Lisen upp varmtvatten med några droppar av Pine (ädelgran) Reviving Bath Milk. Det var så otroligt avslappnande för hela kroppen även om det var händerna som fick sig ett bad. Den friska doften av gran gav känslan av att vara ute i skogen. När händer fått bada en stund massera vi in en liten klick skrubb på händerna under någon minut och sedan sköljde av dem i vattnet. Superlena, mjuka som bebiskinder och väldoftande.

Evening Primerose har en ljuvligdoft som är en aning kryddig. Magnolia, kardemumma och sandelträ. Evening Primerose innehåller bl a nattljusolja, vetegroddolja och jojobaolja. Nattljusolja är rik på GLA=Gammalinolensyra=Omega6 som är en viktigt essentiell fleromättad fettsyra. Nattljusolja rekommenderas ofta vid PMS, klimakteriebesvär, inflammationer och eksem).

Saffran är ju aktuellt nu inför julen. Saffran sägs även hjälpa vid tillfällig nedstämdhet som t ex många drabbas av under årets mörka årstid. Man kan enkelt själv göra saffrans te genom att koka upp 0,5l vatten och lägga i några saffranstrådar sedan låta det dra en stund. 

Weleda erbjöd 30% på alla sina produkter under kvällen så jag passade på att köpa den lilla flaskan med Arnikaolja eftersom den är så svår att få tag i ute i butik och är perfekt storlek att ha med sig i väskan. Jag köpte också Weledas egen Råsaft av Havtorn som vi också fick smaka på under föreläsningen.

Det finns även en Havtorns Elixir som är sötat med socker och honung. Jag tycker råsaften var helt ok, ganska syrlig men hade inga problem att dricka den. Vad är då havtorn bra för? Havtorn är rika på C-vitamin, E-vitamin och betakaroten. Har visat sig ge bra effekt på torra slemhinnor, den har anti-inflammatoriska egenskap samt att de hjäper till att höja immunförsvaret.

Stort Tack till Weleda och Lisen Sundgren

för en mysig gemytlig kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.